Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството в България записва втори пореден месечен спад през ноември

Негативният темп се определя от сградното строителство, сочат данни на НСИ

Строителството в България записва втори пореден месечен спад през ноември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната продукция у нас е отбелязала втори пореден месечен спад през ноември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо октомври тя е намаляла с 0,4%, след като предходния месец записа месечно понижение от 1,6%. По-голям принос за спада има сградното строителство, което е намаляло с 0,5%, докато при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, свиването е с 0,4%.

Спадовете обаче са по-малки спрямо октомври, когато сградното строителство се понижи на месечна база с 1,7%, а гражданското и инженерното строителство се сви с 1,6%.

Спрямо ноември 2019 г. строителната продукция у нас е записала спад от 4,1% през ноември, което е десети пореден месец на свиване.

Строителството се озова на негативна територия още през февруари, а спадовете станаха двуцифрени през пролетта заради блокадата за овладяване на коронавируса, въпреки че строителството не беше замразено както в други страни. От юни започна наваксване, което обаче все още не е достатъчно за достигане на нивата от 2019 г.

Отрицателният темп на годишна база се определя от сградното строителство, което намалява със 7,9%, докато при гражданското и инженерното строителство е регистриран ръст от 1,2%.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Работата от разстояние увеличава работния ден с близо 49 минути