IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СВА – Варна купува супермаркети във Велико Търново и Русе

Компанията планира да разшири своята мрежа от търговски обекти за продажби на дребно

12:04 | 29.01.15 г. 1
СВА – Варна купува супермаркети във Велико Търново и Русе

Търговската верига СВА купува супермаркети в градовете Велико Търново, Русе, Стражица, Горна Оряховица и Дряново, става ясно от решение, публикувано на сайта на  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Към Комисията е отправена молба да анализира сделката и да разреши нейното осъществяване от страна на ЦБА АД, Варна. В момента придобиваните хранителни магазини оперират под търговската марка „СВА“ и се контролират от „ЦБА Франчайз“ ЕООД. Обектите са собственост на различни физически и юридически лица. „ЦБА Франчайз“ ги ползва чрез дългосрочни договори за наем.

Броят на магазините, които  ЦБА АД придобива, е заличен от съобщението на КЗК. Според Комисията ЦБА АД осъществява продажби на дребно на хранителни и нехранителни стоки чрез 36 супермаркета, работещи под търговската марка „СВА" в различни градове в страната: Варна, София, Балчик, Белослав, Габрово, Девня, Добрич, Каварна и др.

Едноличен собственик на капитала на „ЦБА Франчайз“ е „ЦБА Асет Мениджмънт“ АД. ЦБА АД не контролира други предприятия. Дружествата, които упражняват контрол върху него, контролират съвместно също „ЦБА Пропърти Мениджмънт“ АД.

Варненската компания декларира, че осъществява сделката според стратегията си за оптимизиране, модернизиране и разширяване на своята мрежа от търговски обекти за продажби на дребно на територията на регион Велико Търново и в Русе.

КЗК отчита, че търговските обекти на участниците в сделката са с търговска марка „СВА“, но на практика липсва припокриване в географски аспект на дейностите. Анализът обаче се прави, тъй като брандираните с СВА супермаркети са в групата на първите 10 вериги в сектора за търговия на дребно с бързооборотни стоки. Сумарният дял на тези 10 търговски вериги, които имат необходимия ресурс да оказват съществен конкурентен натиск върху пазара, както в национален план, така и по региони, е приблизително 35%.

Според КЗК концентрацията не ограничава конкуренцията на никой български пазар, затова се разрешава извършването на сделката.

От сайта на варненската компания става ясно, че вече притежава над 70 търговски обекта за модерна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 9 години
Нищо не "купува" ЦБА, Варна. Само "поема контрол". От единия джоб другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още