IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните индустриални площи у нас се увеличават леко през второто тримесечие

Офертните наеми остават стабилни, но се очаква краткосрочно понижение, сочат данни на консултантска компания

14:54 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Лек ръст на свободните площи и запазване на офертните наеми, но с очакване за краткосрочно понижение. С това се характеризира пазарът на индустриални имоти у нас през второто тримесечие, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. 

От началото на годината активността на пазара остава устойчива както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие. До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м.

Сред по-големите въведени в експлоатация проекти са пета и шеста сграда от East Ring Logistics Park в Нови хан, както и първият етап от Logistics Park Sofia в Равно поле. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, основно в резултат на ръста на онлайн търговията.

“Регистрираме устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, провокирано основно от ръста на онлайн търговията”, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения търсенето на складови площи в рамките на града е в диапазона между 500 и 1500 кв. м за осигуряването на последния етап от доставката до потребителите. При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2000 до 6000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

Към средата на годината в строеж в София и в околностите са 166 652 кв. м, повечето от които са предназначени за собствено ползване. При проектите с площи под наем тенденцията е много от започнатите да са договорени за отдаване още в начален етап. От това каква част от строящите се проекти ще бъдат отдадени под наем до въвеждането си в експлоатация зависи какъв ще е делът на свободните площи през следващите тримесечия.

“Макар че пазарът показва устойчива активност, ситуацията далеч не е лесна за наемателите и наемодателите. В сегашната ситуация много компании търсят оптимизиране на оперативните разходи и собствениците на сгради трябва да реагират гъвкаво“, коментира Ангелов. Най-често в такива случаи се предлага временна отстъпка от договорените нива в комбинация с удължаване на наемния срок.

Според него може да се очаква краткосрочно намаляване на пазарните наемни нива до абсорбирането на свободните площи в новоизграждащите се логистични проекти.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3,8 евро на кв. м за по-големи обекти и 4,2-4,4 евро на кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2%.

В страната пазарът на индустриални площи е доминиран от експортно ориентирани производствени предприятия. Предвид затрудненията на световната икономика секторът на индустриални недвижими имоти се очаква да се възстановява бавно и поетапно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още