IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събарянето на незаконни строежи се замразява

Мораториумът ще действа за незаконни сгради, които са единствено жилище за обитателите им. Спират се и разпоредителните сделки с държавни земи по Черноморието

18:42 | 03.07.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Събарянето на незаконни строежи се замразява

Временно се замразява събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии и върху държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието, за които има влязла в сила заповед за отстраняване.

Това решиха депутатите от парламентарните комисии по инвестиционно проектиране и регионална политика, които проведоха съвместно заседание днес. Още утре приетият мораториум ще бъде гласуван и в пленарна зала.

Мораториумът ще важи до края на ноември т. г. и ще даде време да се приемат необходимите законодателни промени, така че да не се събарят незаконно построени имоти, които се ползват за жилищни нужди и са единствено жилище за обитателите им, коментира председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски.

Мораториумът няма да важи за сгради, които не са единствено жилище, не се ползват постоянно и са извън урбанизираните територии, допълни той.

Той допълни, че има случаи на влезли в сила заповеди за събаряне на жилища, които имат необходимата проектна документация, но са обявени за незаконни заради липсата на документ, свързан с някоя от съгласувателните процедури на строителството, въведени през годините. Депутати алармираха и за случаи, в които собствениците на сгради разполагат с удостоверение за търпимост, но въпреки това са издадени заповеди за събаряне на строежите.

Димчо Михалевски подчерта, че мораториумът няма за цел да предоставя параван на умишлено нарушилите строителното законодателство, а да изолира случаите на несправедливост.

Решението беше подкрепено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Дирекцията „Национален строителен контрол“, които също смятат, че има нужда от време за „ремонт“ на законодателството, за да се премахнат субективните фактори при преценката на инспекторите за предназначението на незаконните строежи.

Единствено председателят на комисията по инвестиционно проектиране Емил Костадинов се обяви против налагането на такъв временен мораториум. Той подчерта, че на няколко пъти са били удължавани сроковете за заявяване на строежи без необходимата документация и допълни, че за месеците до края на ноември властите не биха могли да направят нищо съществено.

Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
nanio stalev
преди 10 години
http://advstalev.blogspot.com/2013/07/2012-2013.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Колега аз мисля винаги... казвам за последно: противоконституционна е промяната за заварените положения - това възможно ли е да го схванеш? - например - по стария ЗОЗЗ при отмяна на статута ти се връщат таксите (по каквато и причина да е отмяната), а сега не ти се връща нищо винаги! Това ако според теб е нормално, значи имаш сериозни морални отклонения - завист, омраза и тм. - казваш със зарзават ще оправяш бюджета ... добре - пак ще се усмихна :)))))))П.С. Понеже не мога да допусна толкова висока реална граница за теоретично безграничната човешка глупост, та да приема че ти нормално искаш тези промени - приемам, че защитаваш системата отвътре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Ако разбираш и ти харесва - ти си знаеш ;)))------------------Виждаш ли, не е толкова сложно, понякога и ти да мислиш, та да разбереш! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не мислех че е толкова сложно, та да не разбереш...Проблема е в промените - те са незаконни и противоконституционни СПРЯМО заварените положения по стария закон!Ако пак не разбираш - здраве да е!Ако разбираш и ти харесва - ти си знаеш ;)))А за "спекулантите" - познавам 7 такива със 100-ина дка (до 500) сменено предназначение, които ако това не се отмени няма да стъпят в БГ... а бяха готови да направят по 2-10 пъти по толкова! и не за Сл. Бряг (Кинт>1,5) а за големи вилни селища (Кинт= 0.6 - 1.2)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Това означава, че престъпниците от БСП искат не само да узаконят незаконните *** развъдници, но да узаконят и терорът, който обитателите им прилагат върху живеещите наоколо в законни жилища хора !!!Страхо - не зная кое е претекст и кое не е - но стотици хиляди данъкоплатци буквално са пропищели от *** катуни. Самото решение е абсурдно и гавра с хората, загробващи се до живот с кредити, за да имат покрив над главите си - докато *** просто струпват една *** колиба някъде.... а ако всички, непритежаващи собствен дом започнат да правят същото?И ако някой има частен имот, на който *** са се самонастанили - това не е ли нарушение на неговото свещено право на неприкосновена частна собственост? Докога това гадно племе ще е над законите на държавата ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 17
Hahoto
преди 10 години
Това за ника ми го пропускаме, личния ми избор, не ти е в компетенцията :) ! А за ЗОЗЗ, добри са си промените. Щото инак цялата страна ще заприлича на Слънчев бряг2! Вярно, за някакви спекуланти и желаещи бързи печалби, лоши са промените, но инак за земеделските зарзаватчии са си ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ако изключа излъчването на ник-а ти, мога да ти препоръчам да ги прочетеш! ПОСЛЕ ДА ПОМИСЛИШ !! Бизнеса не е "харесване"! - Не говоря за закона сам по себе си а за ПРОМЕНИТЕ !! - кое ти харесва - да си смениш статута при едни условия, а да ти го отменят при други ?? Да ти вменяват срокове, да ти НЕвръщат платените такси? КОЕ ТИ ХАРЕСВА >>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 25
Hahoto
преди 10 години
На мен пък ми харесват! Не знам що ревеш така? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Незабавно отменете противоконституционните промени в ЗОЗЗ от 2010г !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Изобщо не е в неговия! Целта е запазване на постройки, построени в разрез със всякакви закони, на доста заможни хора! *** са само претекст. При тях /***/ нищо не се е променило и няма и да се промени. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още