IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Перник отмени плановете за проекта "Супер Паничище"

Ако РИОСВ-Перник обжалва, Върховният административен съд ще трябва да се произнесе с окончателно решение

15:28 | 07.04.16 г.
Съдът в Перник отмени плановете за проекта "Супер Паничище"

Административният съд в Перник е отменил подробния устройствен план на Паничище, с който се предвиждаше разширяване на хотелската база в района с 5 хил. легла, съобщават от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Съдът е решил, че подробният устройствен план на курортното селище в Рила над Сапарева баня ще окаже постоянно отрицателно въздействие върху биооразнообразието в планината.

Делото срещу плана за застрояване в Паничище се проточи четири години, припомнят от организацията. Там се планираше изграждането на легловата база за планирания курорт „Паничище–Езерата–връх Кабул“(„Супер Паничище“).

Преди години плановете за курорта бяха отхвърлени от Министерство на околната среда и водите, но части от него се изградиха на парче в периода 2007 – 2011 г., включително лифта между хижа „Пионерска“ и хижа „Рилски езера“, посочват от организацията.

Делото срещу подробния устройствен план на Паничище е във връзка с оценката за съвместимост на проекта, след като Регионалната инспекция по околната среда и водите - Перник (РИОСВ) издаде положително решение по оценката през 2012 г. Тогава РИОСВ-Перник прие, че изграждането на нови хотели за 5 хил. души няма да окаже отрицателно въздействие върху защитените животни и птици в зоните от Натура 2000, които се намират непосредствено до планираните зони на урбанизация.

Делото стигна и до Върховния административен съд, но беше върнато на съда в Перник с предписание да бъде разгледано от друг състав при пълно прилагане на материалния и процесуалния закон.

Очаква се РИОСВ-Перник да обжалва решението на Административен съд - Перник, което ще прати делото отново във Върховен административен съд за окончателно решение.

За региона има още един мегапроект за зимен туризъм - „Дестинация Рила“. В последните седмици обаче циркулира информация, че френските инвеститори са се отказали от него. От Министерски съвет така и не отговираха на запитване, отправено от Investor.bg, както и от фирмите, ангажирани с проекта. От френско-българската търговска камара коментираха, че нямат връзка с инвеститора и не могат да потвърдят или отхвърлят информацията.

От години екоорганизациите настояват държавната администрация да включи зоната „Рила буфер“, където попада Паничище, в защитената екомрежа Натура 2000, както изисква и еврозаконодателството. Заради територията, която е важно местообитание на ценни видове птици, България има и последно предупреждение от Европейската комисия, което може да стигне до наказателна процедура и глоби.

Страната ни вече беше осъдена от европейските власти заради вятърните паркове и голф игрищата в защитената зона „Калиакра“. Европейският съд се произнесе, че при строителството не са спазени екологичните изисквания, а страната ни не е включила изцяло териториите, обитавани от птиците, в защитената зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още