Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Със 70 млн. лв. от бюджета ще се строят и разширяват детски градини и училища

Приоритетно ще се финансират проекти с недостиг от поне 40 места, както и на общини, където няма детски градини

Със 70 млн. лв. от бюджета ще се строят и разширяват детски градини и училища

Снимка: Pixabay

Общо около 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат изградени или разширени до края на 2023 г. съгласно специална програма, подготвена от Министерството на образованието.

Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg.

Средствата за програмата са в размер на 70 млн. лева и са осигурени с държавния бюджет. Половината от тях са предназначени за строителство, ремонти и разширяване на детски градини с цел разкриване на нови места. Останалите средства са предвидени за изграждане и разширяване на училища, за да се осигури задължителното предучилищно образование на 4-годишните и преминаването към едносменен режим.

Предвижда се приоритетно да се финансират проекти на общини с недостиг в яслите и детските градини от поне 40 места, както и на общини, където няма детски градини.

В Столична община например извън класиранията остават над 8 хил. деца, заради което родители ще правят периодични протести. Един вече се проведе на 1 юни пред сградата на общината, следващият е насрочен за 14 юни.

Още по темата

За средствата за детските градини ще кандидатстват общините. За детска градина с до 4 групи е предвидено финансиране в размер на 2 млн. лева, а с над 4 групи – 3 млн. лева. За пристрояване и разширения ще се получават 600 хил. лева, ако е за до 2 групи, и 800 хил. лева за повече.

За средствата за училища ще могат да кандидатстват както общините, така и министерствата на културата и на младежта и спорта, които са принципал на редица училища, както и държавните училища към Министерството на образованието. Приоритетно ще се класират проекти на професионални гимназии, както и при наличие на недостиг от повече от 50 места в населено място/район/квартал.

За нови сгради на училища ще могат да се получат до 5 млн. лева, а за пристрояване – до 2 млн. лева.

Допустимо е и финансиране за обзавеждане и оборудване на сградите на детските градини и училищата.

Програмата ще се счита за реализирана при минимум 90 финансирани образователни институции, минимум 60 детски градини с разкрити нови места и минимум 30 училища, преминали на едносменен режим на обучение, посочва се в проекта.

Финансираните през тази година проекти трябва да бъдат завършени до края на 2021, тези през 2021 г. – до края на 2022 г., а през 2022 г. – до края на 2023 г., допълва се още в проекта на програмата.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Дотук се стигна(до липса на места за градини), след като безхаберните управници на София още от времето на Софиянски и до днес. Те продаваха общински терени, но не купуваха и не отчуждаваха такива за обществени нужди - за паркове, за паркинги, за улици дори. Такива отчудавания трябваше да се правят преди много години, на много по-ниски цени. Дори със средства от 10-20 год.облигационен заем. Но за краткия мандат на кмета и общинския съвет- всеки гледа да се нагуши първо, а за другото няма време. Затова един добър кмет(един добър стопанин), трудно се намира, но като се намери трябва да кметува поне 20 години.

Още от България
Правителството определи концесионери на четири морски плажа