IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за обжалване на обществени поръчки ще се обвърже със стойността им

Държавата ще има конкретни ангажименти към изграждането на индустриална инфраструктура, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева

10:39 | 17.06.14 г. 4
Таксата за обжалване на обществени поръчки ще се обвърже със стойността им

Таксата за обжалване на процедурите по обществени поръчки ще бъде обвързана с размера на самите поръчки. Това ще стане със законови промени, като тарифата предстои да бъде приета през следващата седмица от Министерския съвет, съобщи на годишната конференция за индустриално строителство и инвестиции вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Нововъведението в закона цели да се ограничат безсмислените обжалвания, заради които се бави изпълнението на редица проекти, включително и важни общински проекти, финансирани с европейски пари, за които има строги срокове за усвояване.

Бобева посочи, че се работи и по правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки. По думите й становища по правилника вече имат и браншовите организации в строителството, които предстои да бъдат разгледани. Очаква се новият правилник да бъде готов до месец.

Вицепремиерът каза още, че скоро ще тръгнат първите електронни търгове за лекарства и стоки. Работи се съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по електронните търгове за доставки на услуги. Бобева обаче предупреди, че в сферата на строителството електронни обществени поръчки няма да се провеждат скоро.

Реиндустриализацията

Даниела Бобева посочи, че в четвъртък вероятно ще бъде представена стратегията на правителството за реиндустриализация. „Убедени сме, както и неправителствените организации и научните среди, че България има нужда от конкретни мерки за насърчаване на индустрията”, посочи тя.

В стратегията държавата е поела конкретни ангажименти към изграждането на индустриалната инфраструктура. Предвижда се около 150 млн. лева по линия на Публичната инвестиционна програма да бъдат заделени за финансиране на индустриална инфраструктура, най-вече за пътища. Парите ще стигнат за рехабилитацията и изграждането на около 350 км пътища, посочи Бобева.

Вицепремиерът допълни, че в стратегията за реиндустриализацията е заложена и своеобразна форма на публично-частно партньорство – бизнесът да споделя разходите за изграждането на необходимата инфраструктура. Тя посочи, че кабинетът вече има опит с една компания за изграждането на довеждащ път, който да я свързва с основната пътна мрежа. Работи се по подобен модел и с големите заводи в Девня.

Друга мярка, заложена в стратегията за реиндустриализацията, е изграждането на индустриални паркове с европейски пари.

Проблемите на индустрията

Бедната индустриална инфраструктура, ниската енергийна ефективност на българските предприятия, високата административна тежест в строителството, несправедливите обществени поръчки са едни от основните проблеми с негативен ефект върху растежа, коментира Бобева. Решаването на тези проблеми ще има непосредствен ефект върху растежа, допълни вицепремиерът.

Тя припомни, че правителството е започнало да изпълнява три пакета от мерки за намаляване на административната тежест, като голяма част от тези мерки касаят и строителния сектор.

Бобева подчерта, че има достатъчно консенсусни политики за облекчаване на административната тежест и стимулиране на индустрията и инвестициите, които да бъдат приети и изпълнявани, и изрази надежда, че те ще намерят своето продължение и при следващото правителство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Точно така.Иначе се бетонира раздаването на държавни поръчки на политически спонсори и обръчите на Доган и Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ясно де, закачка беше това. Все пак, този който е обявил поръчката е някаква държавна структура, глобите се плащат от бюджета и, а той пък от мен и от теб, та затова предложих да е министъра лично :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Ако е основателно от този който е обявил обществената поръчка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много добра идея. Остава да се добави, че ако обжалването е неоснователно, таксата се плаща от обжалващия, а ако е основателно - лично от министъра :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още