IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thyssenkrupp планира разширяване в България

Германската компания има интерес към държавните индустриални паркове във Видин и Русе

11:12 | 13.02.16 г.
Thyssenkrupp планира разширяване в България

Най-големият германски производител на стомана Thyssenkrupp планира разширяване в България, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката, изпратено до медиите.

Вчера икономическият министър Божидар Лукарски се е срещнал с представители на компанията. На срещата са обсъдени възможностите за работа в индустриалните паркове на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”.

Thyssenkrupp проявява интерес в дългосрочен план към индустриалните зони във Видин и Русе, посочва се още в съобщението.

„Източна Европа има двойно по-голям растеж в потребелението за 2015 г. в срванение със Западна Европа. Ето защо за нас е важно да растем и да се разиваме в този регион, включително в България“, отбелязал е на срещата изпълнителният директор на компанията Мартин Щилгер.

На срещата са обсъдени проектите на компанията в страната ни, сред които са модернизацията на пристанище Лом, изграждане на рибарско пристанище в Сарафово и на логистичен център във Варна.

Thyssenkrupp проявява и интерес към в рехабилитацията на язовирните стени у нас.

Thyssenkrupp стъпи на българския пазар на метали през 2005 г,. припомня ведомството. Тогава дружеството се обедини с „Юпитер-Стомана”, като разполага със складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас.

През 2012 г. германската компания влезе в в джойнт-венчър с българския производител на асансьори „Лифтком“ АД.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е разговарял с представители на Witte за евентуално разширяване на дейността на фирмата в България.

Икономическото министерство припомня, че през 2012 г. компанията е сертифицирана като инвеститор клас А и е обещала 232 нови работни места. В края на изпълнителния период на инвестицията обаче заетостта, осигурена от фирмата, е три пъти по-висока – над 600 души. Фирмата е инвестирала и близо 10 млн. ерво в разширяване на производството си, което е с 4 млн. евро повече от първоначално заявените пред агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още