IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира

Задължителна застраховка „Професионална отговорност“ ще струва до 6000 лв. годишно

14:19 | 04.11.16 г. 5
Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира

Кредитни консултанти приветстваха промените в Наредба 19 на БНБ, според която всички кредитни посредници ще трябва да се регистрират в централната банка, ако искат да упражняват дейността си.

"Най-после този сегмент от професията ще се регулира, като по този начин ще предоставяме на клиентите си по-качествена услуга. Промените са изцяло в защита на потребителите, защото до момента те лесно ставаха жертва на некоректни посредници, които не познават добре пазара и ги подтикваха да взимат погрешни решения". Това обясни за Investor.bg Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър. 

Според него таксата за регистрация, определена от БНБ, в размер на 3000 лв., не е висока и би отстранила от пазара недобросъвестни физически или юридически лица, които събират нерегламентирани средства от своите клиенти.
По думите му регулацията, която се постига с наредбата, ще доведе до по-добро качество на услугите на кредитните посредници и ще даде гаранции, че клиентите ще спестят време и пари, ако се обърнат към такъв специалист.

С новия норматив се въвежда и задължителна застраховка  „Професионална отговорност“. По думите на Тошев това би струвало на посредниците между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно, докато таксата за регистрация ще се заплаща еднократно. Той добави още, че броят на регистрираните физически и юридически лица през следващите години ще достигне 1000.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Кредити се теглят ежедневно, за квото се сетите, предлагането е голямо, бълъците все по-малко...Тошев е тарикат, "свиване на предлагането" му е майката на далаверата :) ...а балъци винаги ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
A професията на кредитните милионери отдавна е регламентирана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Пак такси, регистрации, разрешителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Че кой "умник" вече иска кредити? Има ли останали такива, които още мислят, че може да купиш нещо, за което просто нямаш пари и този фокус, да продължава вечно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Поредните спънки и регламенти създадени от държавата, пак разрешителни, пак таксички, пак да търчиме по чиновници та да имат те работа,това води до оскъпяване на продукта в крайна сметка.Някой трябва да плати тези човекочасове платена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още