IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен

Актуализира се списъка с паметниите на културата в страната, съобщи министърът на културата

18:31 | 24.03.16 г.
<p>
	Сградата трябва да бъде възстановена в срок 12 месеца от датата на съгласуване на инвестиционния проект. <em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Сградата трябва да бъде възстановена в срок 12 месеца от датата на съгласуване на инвестиционния проект. Снимка: Dnes.bg

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил собственикът на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив да възстанови сградата.

Рашидов е издал заповед, в двуседмичен срок от връчването на която собственикът трябва да внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност.

Сградата трябва да бъде възстановена в срок 12 месеца от датата на съгласуване на инвестиционния проект, разпорежда министърът.

Събарянето на сградата Рашидов определи като крайна безотговорност и припомни, че е започнало разследване на прокуратурата.

Припомняме, че в началото на март граждани на Пловдив блокираха техниката, с която се разрушаваше бившият тютюнев склад на ул. „Одрин“ в града. Сградата е паметник на културата, но на нейно място собственикът ѝ беше решил да строи модерен комплекс.

Според Рашидов „явно някъде по веригата нещо се е скъсало“. "Не може цяла България да знае, че тя (сградата - бел.ред.) е паметник на културата, а само главният архитект на общината да не знае“, коментира той.

Министърът съобщава още, че в момента тече процедура по актуализиране на списъка с паметниците на културата в страната. За Пловдив каза, че има 800 обекта, а за страната броят им надхвърля 40 хил.

Той смята, че всички паметници на културата трябва да се картотекират, защото по думите му Министерството на културата само дава статута, но не е собственик на обектите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още