Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Три екипа ще разработят концепции за развитие на Централна минерална баня

Те ще разработят детайлно концепциите си, които ще бъдат представени публично

Три екипа ще разработят концепции за развитие на Централна минерална баня

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Три екипа са избрани да разработят подробни концепции за бъдещото развитие на северното и източното крило на Централна минерална баня в София, съобщава Софпроект.

Предложения са подали общо четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях е представило екипа си, метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел.

Най-високо е бил оценен екип „Софийски терми“, който е получил 93,80 точки при максимални 100. Второто място е за обединение „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД, оценено с 82,68 точки. На трето място е класирано Гражданско сдружение „Историческа баня" с оценка от 70,63 точки.

Още по темата
Кандидатурите са били разгледани и оценени от комисия в 15-членен състав, като за крайната оценка на участниците са взети предвид професионалният опит на екипа, предложеният метод за работа, резюмето на концепция, резюме и съдържание на бизнес план и модел.

Екипите, които продължават във втория етап на конкурса, ще бъдат поканени да сключат договор с общинско предприятие „Софпроект-ОГП”, за да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от трите екипа ще получи възнаграждение в размер на 10 хил. лева.

На финала Столична община ще придобие разработените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира елементи от отделните разработки, да покани един или няколко експерти от екипите за последващи действия по реализацията или да се договори с авторите за друго.

„Продължаващите в Етап II получиха най-много точки, защото са подходили професионално и предлагат задълбочени и аргументирани концепции с уважение към даденостите на сградата, минералното богатство, софийската история и архитектурна идентичност. Нашата цел е да проведем отворената покана по максимално открит и прозрачен начин.

Привлякохме различни специалисти в комисията, които да дадат своята независима оценка. Ще продължим да водим процеса по прозрачен начин и в обществен интерес. Надяваме се в близките години  цялата сграда да бъде обновена и да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София“, коментира Любо Георгиев, директор на  ОП  „Софпроект” и ръководител на екипа на „Визия за София“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Таня Косева-Бошова: Има търсене за качествени офис сгради