Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Тромави процедури гонят инвеститори в строителството от България

Бавното издаване на разрешително за строеж отказва чуждестранните фирми да стартират бизнес у нас

Тромави процедури гонят инвеститори в строителството от България

Снимка: Pixabay

Заради тромавите процедури у нас инвеститори се отказват да работят в България. Причината са трудностите, с които се сблъскват при издаването разрешително за строеж, съобщава Българска национална телевизия (БНТ). Според чуждестранни предприемачи процедурите са изключително тежки и се получава голямо забавяне на проекти, а оттам се стига и до загуба на средства.

„Трудностите са свързани най-вече с тромавата администрация и бюрокрацията, която съществува. Много инвеститори бягат именно поради тази причина. Това в голяма степен спира инвестициите, конкретно в София“, твърди Галина Максимова, представител на "Софтконсулт", цитирана от БНТ.

Според главния архитект на Бургас Веселина Илиева, в морския град през тази година са издадени по-малко разрешения за строеж на жилищни сгради, но не заради тромавата система за издаване на разрешителни, а защото има по-голям интерес за строеж на производствени, складови и офис сгради. 

Още по темата

„Аз мога да кажа, че в нашата община сроковете се спазват максимално. За съжаление има процедури, които са разписани от закона и които няма как да бъдат съкратени, колкото и ние да имаме желание това да се случи“, уточнява тя.

Според брокери в момента по Черноморието се търсят много жилища. Голяма част от руските граждани желаят да притежават имот у нас.

„Харесва им тук. Има хора, които повече от десет години живеят, никой от тях не се оплаква от климата, това е много важно. Знаете, идват от големи градове с голямо напрежение, особено пенсионерите“, посочва брокерът Мариса Костадинова.

По думите ѝ при търсене на имот на пазара хората се сблъскват с много фалшиви обяви от страна на брокерите, но и това ще се премахне, защото много скоро ще бъде създаден регистър на лоялните фирми.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите