Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Тръгват плащанията по всички оси на ОП "Регионално развитие"

Ще започнат и ритмични разплащания по спряната от Брюксел програма „Околна среда” с резерви от бюджета

Тръгват плащанията по всички оси на ОП "Регионално развитие"

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди с представители на общините и строителите възможностите за възстановяване на плащанията. Снимка: БТА

От днес с пари от бюджета се възстановяват всички плащания по оперативната програма „Регионално развитие”, включително и по двете спрени от Брюксел оси. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на пресконференция след среща с представители на Камарата на строителите в България, Националното сдружение на общините, служебния министър на околната среда Светлана Жекова и служебния министър на финансите Румен Порожанов.

Още по темата

От днес по програма „Регионално развитие” ще започне изплащането на сертифицирани 188 млн. лева, уточни Захариева.

Що се отнася до плащанията по спряната от Еврокомисията програма „Околна среда”, по нея също ще започнат поетапни плащания, като се търсят резерви от бюджета. Точните разчети ще бъдат готови и представени през следващата седмица, каза Порожанов.

Управляващите органи ще започнат да подават искания за плащания към сертифициращите органи по програмата, а те от своя страна ще ги внасят за разплащане според възможностите на бюджета, обясниха министрите.

Търсят се и варианти да се отпуши работата на фонд ФЛАГ, който осигурява мостово финансиране за общините, които осъществяват европейски проекти. Фондът спря плащанията по всички кредитни линии преди няколко месеца, след като първо Еврокомисията, а след това и държавата прекратиха плащанията по програма „Околна среда”.

Екатерина Захариева подчерта още веднъж, че основен приоритет в работата на служебното правителство е възстановяването на доверието и диалога с местната власт и бизнеса, както и на плащанията от Брюксел по програмите „Регионално развитие” и „Околна среда”.

Порожанов допълни, че целта е до 30 октомври – крайният срок за заявяване на средства за възстановяване към Еврокомисията за тази финансова година, да се подадат максимални искания според всички изисквания.

Светлана Жекова допълни, че е невъзможно възстановяването на спрените пари по програма „Околна среда” да стане до края на август, тъй като предстоят допълнителни преговори с ЕК. На експертно ниво е свършена необходимата работа и е изпратено уведомление до Брюксел, по което се очакват коментари и бележки, обясни тя. По думите й ЕК очаква да докажем, че системите ни за управление и контрол работят.

Жекова обясни, че управляващият орган на оперативната програма работи по пакет от искания за сертифициране на разходи по всички нови изисквания, чрез които на практика страната ни ще докаже, че системите за контрол работят.

Продължават и разговорите с общините по финансовите корекции по програмата, допълни Жекова. Предстои да бъде оповестено окончателното число.

Гинка Чавдарова от сдружението на общините посочи, че в момента общините са в процес на получаване на пари от 166-те млн. лева, които одобри правителството на Пламен Орешарски в последните дни от управлението си. Тя призова за повече прозрачност при разплащането на средствата.

От строителната камара обясниха, че ще започне и процес по предоговаряне на сроковете за изпълнение на забавените проекти заради забавените разплащания. Ще се търси решение, което да не доведе до финансови корекции за страната.

Точният размер на задълженията към строителни фирми обаче не е съвсем ясен. Захариева обясни, че много строителни фирми са спрели да фактурират разходи, за да не плащат ДДС върху тях, тъй като са изчерпали резервите си.

Председателят на камарата Светослав Глосов посочи, че задълженията надхвърлят 1 млрд. лева, но точната сума ще се изясни, след като започне фактурирането на разходите и подаването на искания за сертифициране.

Неразплатените фактурирани разходи по проекти, финансирани от програма „Околна среда” са за около 304 млн. лева, по програма „Регионално развитие” са за около 188 млн. лева, а по Програмата за развитие на селските райони – около 150 млн. лева, каза Глосов.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 5 години
Ето че БСП не е на власт и паричните потоци зашпочват да се възстановяват. По9сле пак си гласувайте за тях.
0
 
0
 
6
alexx до: data
преди 5 години
Няма профилна снимка
И това е така. Кофтито е, че по Околна среда нещата са тотално омазани и не знам дали могат да се оправят.
2
 
6
 
5
data до: alexx
преди 5 години
Няма профилна снимка
Прав си . Но ако не се платят от бюджета няма как да искаме да ни ги платя и от Брюксел
0
 
8
 
4
alexx до: data
преди 5 години
Няма профилна снимка
Чети и под заглавието, отпускат пари от бюджета, а не от ЕК. Т.е. нищо ново.
1
 
12
 
3
преди 5 години
моля заглавието да не се чете "ЕК започна плащанията по спрените програми", а да се чете " Орязват се разходите на бюджета по всички останали пера за да могат да се осигурят пари за забавените плащания по оперативни програми"..
.. враста се смени, но заглавията продължават да се пускат подвеждащо манипулативни..явно продължаваме да живеем в Матрицата :(

Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона