Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Турция проявява сериозен интерес към концесията на летище Пловдив

Миналата седмица правителството реши да направи втори опит за намиране на концесионер на летището в града

Турция проявява сериозен интерес към концесията на летище Пловдив

Снимка: Веселина Божилова, БГНЕС

Турция проявява сериозен интерес към концесията на летище Пловдив, стана ясно след среща на кмета на града Здравко Димитров с турския посланик у нас Айлин Секизкьок.

Миналата седмица правителството реши да направи втори опит за намиране на концесионер на летището във втория по големина град в България за срок от 35 години, след като първата процедура беше прекратена през есента на 2018 г.

„Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и за увеличаването на инвестициите в региона на Пловдив“, каза посланик Секизкьок, която миналата седмица беше на първото си официално посещение в Пловдив. Тя обеща, че ще направи всичко възможно в нейния мандат да увеличи броя на турските инвеститори. На среща с министъра на транспорта Росен Желязков Секизкьок е коментирала подробно темата за концесията на летище Пловдив с акцент върху чартърните полети.

Още по темата
„Новата процедура за концесиониране на летище Пловдив ще разшири възможностите за икономическо развитие на града и региона, както и на съседните области, в които живеят един милион души, ще се увеличи стокообменът, ще доведе повече туристи“, заяви кметът на града Здравко Димитров. 

Минималните изисквания към участниците в процедурата за концесия на летище Пловдив са практически опит в експлоатацията на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 хил. пътници на годишна база в рамките на не по-малко от 5 години през изминалите 10. Те трябва да са съфинансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 милиона лева през последните 10 години и да имат опит при привличането на финансови средства, очакваните инвестиции трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лв., каза миналата седмица министърът на транспорта Росен Желязков.

При първия опит за концесия на летище Пловдив оферти за участие подадоха три обединения, а за победител беше избран консорциум между китайската компания „Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест". Впоследствие обаче той обяви, че няма да може да сключи концесионния договор.

Класираният на второ място Консорциум Летище Пловдив, в което влизаха „Тракия икономическа зона“ и автотранспортната компания ПИМК, изрази намерение да стане концесионер на летището, но до покана така и не се стигна след смяната на транспортния министър през есента на 2018 г. и решението на Росен Желязков да прекрати процедурата с аргумента, че тя трябва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Агрион" продава парцели за ВЕИ паркове