Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Търси се решение за консервацията на античния комплекс в центъра на София

В момента разкопките са потънали в заблатена вода

Търси се решение за консервацията на античния комплекс в центъра на София

Министерството на културата не разполага със средства за консервация на античния комплекс. Снимка: БТА

Министерството на културата и Столичната община ще търсят заедно решение на проблема със съхраняването на археологическите находки на Ларгото, заявиха днес пред журналисти министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов и заместник-кметът на София Тодор Чобанов, информира БТА.

В момента разкопките са потънали в заблатена вода, тъй като е забавен проектът за консервацията им.

След като вчера кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки, Иванов и Чобанов се срещнаха на обекта, за да обсъдят възможности за решаване на проблема.

Още по темата

Това ще бъде може би третата зима, през която тези зидове ще бъдат частично под открито небе. Със Столичната община си партнираме много добре и дори и без открити писма вече бяхмеводили разговор с д-р Чобанов, посочи Мартин Иванов. Не си прехвърляме топката, а заедно ще се опитаме да намерим решение, заяви министърът.

По думите му експертна комисия с участието на инженери, архитекти и археолози трябва в много кратък срок да препоръча какво да се направи на първо място за трайното отводняване на терена. Министърът се надява скоро да има сравнително трайно решение за предотвратяване на подобни наводнения и евентуалното съхраняващо консервиране на обекта за зимния сезон.

Има конкурсна процедура по изграждане на Ларгото - античен комплекс "Сердика", за съжаление тя в момента се обжалва пред КЗК. Нямаме никаква информация нито право да питаме кога ще се вземе решението, нито след това дали то няма да мине през съдебна процедура, но всички сме притеснени за това, което лежи в сърцето на София и което може би ще бъде безвъзвратно унищожено, каза министър Иванов.

За финансирането министърът посочи, че в бюджета на Министерството на културата няма средства за подобни аварийни ремонти и за спасителни консервации и те трябва да се търсят по друг начин. Ще се обърнем към Комисията по бедствия и аварии, която се надявам, че ще влезе във важността на проблема и бързо ще се произнесе. Без отводняване обаче всичко, което правим, ще бъде "на парче" и временно, посочи Иванов.

Той коментира, че се чувства изключително неприятно заради начина, по който се съхранява това изключително ценно свидетелство на културното ни наследство. Иванов постави въпроса доколко ние, българите, които се гордеем с 13-вековната си история, сме склонни да отделим дори и по 13 лева за всеки един от множеството наши културни обекти, които са основата на националното ни самочувствие.

Заместник-кметът Тодор Чобанов благодари за бързата реакция на министъра, каквато по думите му е била крайно необходима. Доволни сме, че бързо ще се сформира комисия, в която нашите експерти ще участват, и се надявам бързо да изработим това решение, което ще прилагаме заедно, заяви Чобанов, който призова културните ценности в Ларгото да бъдат  спасени преди зимата.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие