Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Управлението на етажната собственост се нуждае от нормативно регулиране

80% от имотите в България са частни, като в последните години е налице бурна разрастване на строителството, смята Ламбро Попов

Управлението на етажната собственост се нуждае от нормативно регулиране

Снимка: Ройтерс

Дружествата за управление на етажна собственост имат нужда от нормативно регулиране, което би спасило техния имидж, както и този на професията домоуправител, заяви Ламбро Попов, председател на новоучредената Асоциация на дружествата, които управляват етажна собственост в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него 80 % от имотите в България са частни, а в последните години е налице бурно разрастване на строителството. Голяма част от сградния фонд обаче е натрупана в годините на индустриалното строителство, панелните жилища се строят от 60-те години на 20 век. 

Още по темата

Дейността на асоциацията ще е насочена на първо място към регулиране на дейността на дружествата, които се занимават с управление на етажна собственост, а освен това към информационна дейност и инициативи.

До момента няма никакви нормативни изисквания към дружествата за лиценз или регистрация, те работят на доверие, осъществявайки дейност по управление на етажната собственост и това се възприема като възможност всеки да го прави както си иска, коментира Попов.

Дейността на тези дружества е многопрофилна и има нужда от регулативни критерии и изисквания, тя има нужда от кадрова, техническа и административна обезпеченост, смята Попов.

„Ако на пазара има некоректни търговски практики от някои участници, това рефлектира върху имиджа на професията. Около 100 са дружествата, които оперират в момента с такава дейност и то главно в големите градове. Те се регистрират като обикновени търговски дружества, някои от тях се занимават с други дейности и това е спомагателна дейност. Но щом вече има 100 дружества, регулирането го изисква пазарът. Затова ние призоваваме към регистрационен или лицензионен режим, който да определи как да функционират тези дружества", каза още той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Деян Василев: Нормално е имотите да поскъпват с темпа на инфлацията