Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години

В някои европейски държави вече има закони за използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда, обясни арх. Лъчезар Николов

Устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Темата за устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години в глобален план. Отговорност е да се създава не само красива архитектура, но е важно тя да е и ефективна и функционална, затова и ще се използват все повече екологични строителни материали, коментира в предаването „ИмоТиТе“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria арх. Лъчезар Николов.

По думите му в определени европейски държави вече има закони, които регламентират използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда, т.е. с нисък въглероден отпечатък.

"В България липсват разпоредби, които задължават новите сгради да отговарят на определени критерии, поради което устойчивата архитектура навлиза по-бавно у нас“, коментира архитектът.

Като пример за проект с елементи на устойчива архитектура той даде подземната къща Villa Gantiadi, изградена на българското Черноморие. В къщата са използвани материали, близки до средата. Зеленият покрив е важна част от проекта – той има за цел не само да впише обекта в околния пейзаж и да интегрира архитектурата с ландшафта, но също и да предпазва къщата от прегряване през лятото и да намали шума от близката улица.

„Използвали сме и специални топлоизолации и хидроизолации предвид факта, че къщата е изцяло под нивото на терена, обясни архитект Николов, който е живял и проектирал в Норвегия. – Работата ми в скандинавската държава повлия за избора на зелен покрив. Това решение се използва често в Норвегия, което напълно вписва техните къщи в пейзажа.“

Той напомни, че норвежците живеят опростено и търсят връзката с природата. „Използват естествени материали като дървото, които са в синхрон със средата. Обръща се и сериозно внимание на градската среда – акценти са зелените пространства, големите пешеходни зони и подземното паркиране“, каза Лъчезар Николов.

"Жилищният имот не се вижда отникъде, само от морския бряг. Не беше лесно да убедим собственика да вкопаем къщата в земята, най-вече заради големите разходи за изкопни дейности и укрепване на терена. Много по-лесно беше да се изгради един обем на няколко етажа над земята, но в крайна сметка решихме да заложим на деликатна архитектура, в пълна хармония с природата“, посочи Лъчезар Николов , който заедно с архитект Нели Стефанова е автор на проекта, получил специална награда от международното жури на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от Камарата на архитектите в България.

Къщата е изцяло под нивото на терена, което дава възможност на пешеходците, минаващи по близката улица, да се любуват на морския пейзаж.

Как се проектира къща, поместена на склон? Какви нови технологии въвеждат проектантите? Как се строи в модерните градове? Какви са тенденциите при пешеходните улици?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Здравословни ли са ръстовете на цените на жилищата у нас?