IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увредените от болести гори ще бъдат възстановени приоритетно

Устойчиви на суша видове ще заменят изкуствените иглолистни гори

15:21 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Увредените от болести и вредители гори с потенциална опасност от възникване на ерозия, както и площи, граничещи с язовири и водни басейни, използвани за водоснабдяване, ще бъдат възстановени приоритетно. Това стана ясно на провелото се в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) работно съвещание във връзка с възстановяване на увредени гори от болести, вредители и природни въздействия, съобщи Агенцията. 

Припомняме, че проблемът засяга основно изкуствените иглолистни гори в Родопите, а оценките за засегнатите площи варират от 100 хил. до около 300 хил. дка. 

„Изкуствените иглолистни  гори са изиграли своята роля за създаването на горска обстановка и благодарение на тези залесявания преди 50-60 години ерозията е овладяна и обликът на много от районите е променен в положителна посока. Нашата задача е предвид направения експертен анализ на ситуацията да изготвим икономическа обосновка и да продължим с активната работа и залесителни дейности, свързани с преодоляване на проблема със съхненето на иглолистните култури“, подчерта инж. Григор Гогов,  директор на ИАГ.

Като приоритетни площи за залесяване са определени и увредените горски територии около населени места, в защитени територии и зони, около туристически обекти и маршрути. С предимство ще се използват местни и по-сухоустойчиви дървесни видове, като ще се предпочитат смесените култури. Няма да бъдат пренебрегнати иглолистните видове, като черен бор и кедър, които са доказали своите предимства и устойчивост, единодушни са експертите.

В голяма част от засегнатите насаждения се настанява местната растителност.

Според потенциала за естествено възобновяване ще бъдат определени площите, които ще бъдат оставени за естествено възобновяване и тези, които ще бъдат залесявани. Задача на лесовъдите е да вземат мерки за направляване на възобновителните процеси, а, където е необходимо, своевременно да се възстановяват засегнатите гори чрез залесяване с подходящи устойчиви видове.

Експертите се обединиха около мнението, че дейността е свързана и с подобряване и модернизиране на състоянието на горските разсадници.

На съвещанието присъстваха представители на научните среди от Лесотехническия университет, ръководството на ИАГ, експерти от Агенцията, директори и експерти по залесяването от регионални дирекции по горите, лесозащитните и семеконтролните станции в страната и държавните горски предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още