IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на септември е общественото обсъждане на плана за управление на Витоша

Авторите на проекта и природозащитниците пак са на различни позиции дали ще има застрояване

14:37 | 12.08.15 г. 1
В края на септември е общественото обсъждане на плана за управление на Витоша

В края на септември ще бъде общественото обсъждане на плана за управление на Природен парк "Витоша". Това каза пред БНР Димитринка Берберова, ландшафтен архитект, ръководител на екипа, който изготвя плана за управление на парка.

Концепцията беше представена днес на семинар с участието на природозащитници. Още в края на юли еколозите заявиха, че документът съдържа единствено фиктивни забрани за строителство и не ограничава заплахите от застрояване и унищожаване на дива природа.

„Това са излишни притеснения, те не са обективни“, коментира архитектът. Тя беше категорична, че голяма част от територията на Витоша е планирана като зона за опазване на природните  местообитания. „Зонирахме една територия с крайселищен краткотраен отдих, това е зона за туризъм. Отделно има зона на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и спортните съоръжения, която заема 15%. Зоната за туризъм е 23%“, разясни Берберова.

Тъй като зелените организации се опасяват, че се отваря врата към застрояването, архитектът каза, че това е забранено в новия план. Според нея няма да се строят нови хотели, вилни или производствени сгради. Изключение има само за водоснабдяване, канализация и топлоснабдяване.

Забранена е промяната предназначението на хижи и ведомствени бази. Рухнали хижи могат да се реконструират, но не и да се увеличава легловата база и да се превърнат в апартаментни комплекси, заяви Берберова.

След семинара обаче природозащитниците останаха недоволни от това, което им е представено. Според Коалицията "За да остане природа в България" най-големият проблем с проекта за нов план е, че без изрично да разрешава строителството, той не въвежда ясни правила и оставя вратата към ново застрояване широко отворена.

„Цялата висока и средна част на Витоша от север и от запад се отваря за застрояване в т. нар. „Зона за хижите, сградите за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения“ и „Зона  за  туризъм с крайселищен краткотраен отдих“, казват зелените.

Те твърдят, че въпросните зони са обширни и в тях са включени много гори и местообитания. Характерните за Витоша каменни реки също са в зона за сгради и съоръжения. „На пръв поглед е предложена забрана за строителство на хотели, вилни, производствени, складови и инфраструктурни сгради. С това се отваря врата за всякакъв друг вид строителство, каквото досега не е било допускано. Авторите са премахнали забраната за смяна на предназначението на горски територии“, уточняват от коалицията.

Те виждат допълнителен проблем в това, че заради липсата на ясни забрани решението за ново строителство в северната и западната част става зависимо от подробни устройствени планове (ПУП), изготвяни от инвеститорите.

Димитринка Берберова съобщи, че на 28 август ще бъде качена оналйн цялата документация по подготвения план за управление. В същия ден ще бъдат пуснати обяви във вестниците кога ще е общественото обсъждане. Очаква се около 30 септември то да бъде проведено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
minerals
преди 8 години
Те някои от природозащитниците се занимават само с пускане на спекулации ми се струва. Дали архитектът не разбира повече като казва, че място за притеснения няма, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още