Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

В София ще действа специална кредитна програма за обновяване на сгради паметници на културата

Заемите ще се отпускат от "Общинска банка" и ще са в размер на до 70 процента от пазарната стойност на имота

В София ще действа специална кредитна програма за обновяване на сгради паметници на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

"Общинска банка" по инициатива на Столичната община предвижда създаването на специална кредитна програма "Град с история" за реставрация на имоти - паметници на културата. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие", организиран от в. "24 часа" и Столичната община.

На форума бе подписана харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България.
На територията на София има 1400 недвижими културни паметници като 840 от тях /60 на сто/ се намират в центъра на града. С кредитната програма собствениците на сгради - паметници на културата, които имат финансови затруднения, ще могат да получат средства за дейностите по укрепване, консервация, реставрация и ремонт.

Кредитът е в размер на до 70 процента от пазарната стойност на имота и при добри финансови условия. Това е първият подобен кредитен продукт, обяви кметът Фандъкова. 

Друга стъпка за по-ефективно опазване и поддържане на сградите - паметници на културата, по думите на кмета е създаването на Специализирано звено за опазване на недвижимото културно наследство към главния архитект на София. Правомощията на общинското звено ще облекчат работата на Националния институт за недвижимото културно наследство, като Министерството на културата ще запази водещата си контролна функция. Целта е процедурите да бъдат по-бързи, посочи столичният кмет. 

Създаването на единен електронен регистър на всяка сграда - паметник на културата, с информация за историята и състоянието й е друга много важна стъпка за ефективното опазване на недвижимото културно наследство. Разговарях с министъра на културата и давам ясен знак, че сме готови да дигитализираме целия архив на НИНКН за София, посочи кметът. 

Тя подчерта, че недоверието към институциите по отношение на действията за запазване на паметниците на културата е голямо, затова е изключително важна максималната публичност при вземането на решенията при свалянето на статути на паметници на културата. Важно е да има този публичен регистър, коментира Фандъкова.

Тя отбеляза и важността на стриктното и безкомпромисно прилагане на целия инструментариум за защита на паметниците на културата, които дава Законът за културното наследство.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Освобождават собствениците на недвижими културни ценности от местни налози