IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В забранителния списък за приватизация ще влязат имоти на АДИС

Целта е да не бъдат продадени, пише в мотивите към проекта за изменение на Закона за приватизация

18:32 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обособени обекти от държавното дружество „Агенция дипломатически имоти в страната” ЕООД (АДИС) да бъдат включени в забранителния списък за приватизация. Това предлага министърът на външните работи Даниел Митов.

Министерството на външните работи е подготвило проект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), който е публикуван за обществена консултация.

Целта е да бъдат предотвратени евентуални бъдещи продажби на обособени части от „АДИС” ЕООД, обясняват вносителите. 

В мотивите към проекта се посочва, че в капитала на АДИС са включени  обособени части от важно значение за дейността на дружеството, като резиденции и канцеларии на посолства в различни части на София. Те са предназначени за обслужване от много години на дипломатическите мисии у нас с недвижими имоти, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения.

Евентуална бъдеща продажба на обособени части от Дружеството би довела и до затруднение „АДИС” ЕООД да изпълнява своята обичайна дейност, пише в мотивите към проекта.

В него са изброени резиденции, вили, офиси, къщи и гаражи, собственост на държавното дружество, които ще бъдат включени в списъка. Ще бъдат забранени за продажба и почивен дом „Златни пясъци” на дружеството, както и вила в Боровец.

През септември стана ясно, че фирма на трима младежи е спечелила търга за продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, който беше част от активите на АДИС. Тогава се разгоря дебат за сделката, а депутати от Реформаторския блок поискаха тя да бъде развалена.

Агенцията за приватизация обаче не видя нищо нередно в продажбата на обособени части и активи на дружества, които са забранени за приватизация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още