Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Важните стъпки при избора на имот

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева дава топ съвети за купувачите на недвижима собственост

Важните стъпки при избора на имот

Снимка: Investor Media Group

Покупката на имот е една от най-важните инвестиции, които човек прави през живота си, затова и изборът на „точното“ място трябва да бъде направен посредством внимателен преглед на дори и на пръв поглед най-малките детайли. За съжаление не са малко случаите, в които в стремежа си да се сдобият с мечтания дом, купувачите взимат прибързано решение, отказват оглед на атрактивно жилище, разочаровани от неприемливото отношение на натрапчив брокер. Снежана Стойчева, мениджър на „Imoti.net“, доказан професионалист с 10 годишен опит в проследяването на пазара на имоти, съветва при избор на имот, бъдещите купувачи да обърнат внимание на следните неща: 

Формулиране на ясен бюджет

Във всички случаи първото нещо, което трябва да направите е добре да прецените бюджета си, като предвидите таксите, данъците, сумата за евентуален ремонт и комисионна. За целта най-добрият вариант е да разполагате с 60-70% от необходимата сума. Да закупите мечтания си дом със 100% кредит не е добра идея, освен в случаите, когато месечната вноска е по-малка от наема, който плащате в момента, или на наем, който бихте получавали от този имот.

В търсене на мечтания дом

Ако купувате жилище за лични нужди, е добре да съобразите типа имот с необходимите ви удобства и изисквания, които имате към момента, като същевременно с това предвидите и евентуалните промени, които биха настъпили в близките 3 години. Това включва семейно положение, разстояние до работа, близост до спортни обекти, магазини за бързооборотни стоки, интереси и др. 

В случай, че на по-късен етап планирате да продадете имота, би било добре да се ориентирате в търсенето на имот с потенциал на локацията, с по-голяма площ, тераса/двор, с остатъчна годност на сградата над 20 години.

Имот с инвестиционна цел

Ако купувате жилище с инвестиционна цел - за отдаване под наем, важно е да определите типа наематели, които ще търсите. Това до голяма степен ще ви помогне да определите желаната квадратура, местоположение, удобства и качество на строителството. Също така, цените на имотите растат, но не на всички. Изберете такъв, който ще държи цената си и след 3 години.

Огледи по всяко време 

Имайте предвид, че при избор на жилище голяма роля играе атмосферата и усещането, което ще изпитате още с първата направена крачка в него. За да разберете дали това е „вашето място“ обаче трябва да се направи оглед. Съветът ми е да не пропускате възможности за разглеждане на атрактивни и не толкова атрактивни предложения, тъй като илюстративните снимки могат да ви заблудят – за добро или лошо. Правете огледи дори когато имотът не отговаря на всичките ви изисквания, тъй като съществуват и приемливи, поправими компромиси.

Питайте, търсете и ангажирайте брокера си

В случай, че за търсенето на „правилното място“ сте избрали да получите помощ от брокер на недвижими имоти, е много е важно да знаете, че повечето брокери предпочитат да работят с продавачи, а не с купувачи.С първите сделката е по-сигурна, защото продавачите са по-мотивирани. Купувачите често могат да отлагат покупката, обстоятелствата могат да се променят и др. За да ангажирате брокера, сключете договор с ясен, кратък срок и конкретни параметри. Изисквайте периодично да ви изпращат оферти по определените от вас изисквания - със снимки, видео, виртуален оглед и подробно описание.

Шестите годишни награди в сектор недвижими имоти за 2020 година, които водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net организира, ще отличат най-добрите в бранша от цялата страна в 12 категории. Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в сектора

Годишните награди на Imoti.net се провеждат с партньорството на Пощенска банка и Национална асоциация на строителните предприемачи. 

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgГрадът Медия Груп и вестник „Строител“.

Повече информация за събитието и как може да се включите до 31 май научете тук!

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Свлачища ще забавят изграждането на магистрала „Струма“