IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна е лидер по въведени в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие

В София между април и юни са въведени в експлоатация 47 жилищни сгради с 215 жилища в тях

15:32 | 08.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Въведените в експлоатация жилищни сгради в България през второто тримесечие са се увеличили с 10,5% на годишна основа, а жилищата в тях са намалели с 1,5%, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Област Варна е лидер по въведени в експлоатация жилищни сгради, а София е едва на четвърто място, показват данните на националната статистика.

Между април и юни у нас са били въведени в експлоатация 632 жилищни сгради, а жилищата с тях са били 2250. Спрямо второто тримесечие на 2018 г. сградите са с 60 повече, а жилищата в тях намаляват с 34.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Варна – 101 с 569 жилища в тях. Следват област Пловдив с 63 сгради и 211 жилища в тях и Бургас с 56 сгради и 369 жилища в тях. София е едва на четвърто място с 47 жилищни сгради и 215 жилища в тях. На фона на обезлюдяването на населените места в Северозападна България, в Монтана през второто тримесечие няма нито една въведена в експлоатация жилищна сграда, а във Видин и Враца има само две с по две жилища в тях. Само две жилищни сгради с 4 жилища в тях са въведени в експлоатация и в Смолян. Жилища Жилища

75,9% от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие са били къщи, следвани от жилищни кооперации с 14,9%. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и сградите от смесен тип, докато броят на новопостроените вили намалява.
От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие със стоманобетонна конструкция са 77,4%, с тухлена – 19,3%, с друга – 2,5%, а с панелна – 0,8%.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35,8%), следват тези с три стаи (34%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3,1%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2019 г. е 201,7 хил. кв. м, или с 2,5% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2018 г., а жилищната площ се увеличава с 14,3% до 144,8 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 90,6 кв. м през второто тримесечие на 2018 г. на 89,6 кв. м през същото тримесечие на 2019 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Видин – 225,5 кв. м, и Силистра – 192,8 кв. м, а най-малка - в областите Благоевград – 56,2 кв. м, и Велико Търново – 64,3 кв. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Варна е лидер по въведени в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие. Сега да преведем. Варна е лидер по доосиране на свръхосраната градска среда в централните части на града. Няма тротоари, мръсотия, храсталаци, коли по кръстовищата и в градинките и по това дето трябва да е тротоари и т.н. Пре-пре-презастрояване. Няма паркоместа. Няма въздух. *** и мизерлък в Морската градина, където клоните от последната буря стоят цяла седмица пред погледите на гостите на града. Ама спокойно. Тя Варна беше надминала София по цени 2008ма ако помните. Балон може да си надувате колко ви въздуха стигне. Само, че щом Плевен, Ст. Загора, Русе, Бургас намаляват то какво ли ще се случи с Варна, Пловдив и София в скоро време. Сетете се сами. В следващите 30 години БГ градове ще загубят поне 1 милион от населението си поради смърт от старост и от видими резултати в еколкогията , плюскането на ***, здравеопазването и т.н. Това в сране да си лидер не е успех за мен. Напълно безидейно и антихуманно развитие на лидера (по сране на градска среда)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още