Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Варна изпреварва Пловдив по новозапочнати жилища през третото тримесечие

Област Кърджали е на четвърто място по ново жилищно строителство в страната, като измества Бургас

Варна изпреварва Пловдив по новозапочнати жилища през третото тримесечие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новозапочнатите жилища в страната през третото тримесечие са с 10,6% повече на годишна база спрямо същия период на миналата година, а общата им застроена площ нараства с 12,3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември в страната ни е започнало строителството на 1357 жилищни сгради с общо 6526 жилища в тях и РЗП от 816 423 хил. кв. м. Почти половината от новите жилища през периода се строят в София (столица) – 2923 и РЗП от малко над 340 хил. кв. м. Област Варна изпреварва област Пловдив по обем на новозапочнатото жилищно строителство през третото тримесечие с близо 93 хил. кв. м при 77 560 кв. м в града под тепетата.

Нови жилища се строят активно и в област Кърджали, където общата им площ през третото тримесечие достига близо 53 хил. кв. м. Кърджали изпреварва Бургас, където през същия период е започнало строителството на малко над 33 хил. кв. м. Област Бургас отстъпва и на София-област, където стартираните нови жилищни проекти са с обща площ от над 42 хил. кв. м.

При сравнение с второто тримесечие на тази година новозапочнатите жилищни сгради намаляват с 3,8%, но жилищата в тях се увеличават с 8,9%, а общата им площ – с 4,1%.

Ускорение на годишна база бележи и бъдещото жилищно строителство, изразено в брой издадени разрешения за строеж. Разрешеното строителство на нови жилищни сгради се увеличава с 8,8%, на жилищата в тях – с 19,7%, а на разгънатата им застроена площ – с 10,3%.

София отново е лидер с издадени разрешения за строеж на жилища с обща площ от близо 486 хил. кв. м. Следва област Пловдив със 119 хил. кв. м и Варна с близо 88 хил. кв. м.

Общо в страната през третото тримесечие са издадени разрешения за строеж на 1846 жилищни сгради с 8877 жилища в тях и площ от малко над 1 млн. кв. м. На тримесечна база разрешените за строителство жилищни сгради се увеличават с 5,8%, но жилищата в тях намаляват с 10,8%, а общата им застроена площ е надолу с 10%.

Продължаващ спад при офисите

През третото тримесечие в страната е започнало строителството на 14 административни и офис сгради с обща площ от 17 854 кв. м. Броят им е намалял с 44% на годишна база и с 33,3% спрямо предходното тримесечие, а площта им спада съответно с 55,1% и 10,3%. От данните на НСИ по градове се вижда, че между юли и септември е започнало строителството на четири офис сгради в Стара Загора и на три в Кърджали.

Забавянето на офис строителството вероятно ще продължи още известно време, ако се съди по издадените разрешения за строеж. На годишна база броят на разрешените за строителство офиси намаляват с 67,9%, а общата им площ се свива с 87,1%. Спрямо второто тримесечие броят на офис сградите намалява с 65,4%, а площта им е надолу с 86,4%.

Общо през третото тримесечие местните администрации са издали разрешение за строеж на 9 административни и офис сгради с РЗП от 6100 кв. м. Три от тях се намират в област Хасково.

Строителството на нови други сгради намалява

През третото тримесечие е започнал строежът и на 575 други сгради с общо РЗП от 405 274 кв. м. На годишна база броят им намалява със 7,9%, а общата им застроена площ се свива с 22,7%. Новото строителство на други сгради се свива и на тримесечна база със спад на броя им с 10,4% и на площта им с 3,4%.

Лидер по новозапочнато строителство на други сгради е София-област с малко над 86 хил. кв. м, следвана от Пловдив с близо 50 хил. кв. м и Варна с над 44 хил. кв. м.

Още 1183 други сгради с обща площ от над 721 хил. кв. м са получили разрешение за строеж през третото тримесечие. На годишна база те нарастват с 5,5%, а РЗП-то им се увеличава с 42,8%. Спрямо второто тримесечие броят на получилите разрешение за строеж други сгради намалява с 2,6%, но площта им се увеличава с 60,7%.

Лидер по бъдещо строителство на други сгради е София (столица) с над 139 хил. кв. м, следвана от област Пловдив с над 76 хил. кв. м и София-област с близо 63 хил. кв. м.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Здравословни ли са ръстовете на цените на жилищата у нас?