IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна повиши данъка върху сделките с имоти

Общинският съвет на Варна реши данъкът за възмездно придобиване на имущество от 2,6 на сто да се увеличи на 3%

18:08 | 28.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Варна повиши данъка върху сделките с имоти

Общинският съвет на Варна реши данъкът за възмездно придобиване на имущество от 2,6 на сто да се увеличи на 3%, а при замяна налогът ще се плаща върху оценката на имуществото с по-висока стойност. Предложението беше на председателя на ПК “Финанси и бюджет” Станислав Иванов и беше одобрено миналата седмица на заседание на постоянната комисия.

Мотивите за увеличението са осигуряване на допълнителни финанси за общинските програми в областта на здравеопазването, образованието, социалните грижи, инженерната инфраструктура, както и за програми за промяна на градската среда, възраждане на емблематични сгради и културни паметници и др.

От този данък, който е трудно прогнозируем, се очакват над 2,7 млн. лв., обясни пред съветниците Николай Бонев - шеф на общинска дирекция "Местни данъци".

Налогът е еднократен и засяга само сделки за имущество по възмезден начин и участници в прехвърлителни сделки. По своя смисъл той не увеличава годишната данъчна тежест на всички жители на общината.

Станислав Иванов припомни пред колегите си, че изпълнението на общинския бюджет за тази година изостава с 10 млн. лв. - с 6 млн. лв. по-малко от предвиденото са данъчните приходи, а неданъчните - с 4 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mirotworec
преди 8 години
Увеличението на данъчните приходи ще се получи не с увеличение на единични данъчни ставки а с подобряване на бизнес средата и привличане на нов бизнес. Точно от този данък увеличението ще е минимално, просто повече сделки ще се минат вместо на пазарни цени на данъчна оценка, което ще позволи повече злоупотреби от недобросъвестни имотни "играчи" и повече "работа" за правосъдната система и прокуратурата ... но никой не мисли за такива неща. Просто някой ограничен бюрократ е взел калкулатора и "геройски" е открил един от малкото данъци, които трудно биха били избегнати изцяло и е решил, че това е начина да се осигурят "свежи" пари за Варненския бюджет.Не е това начина ... но това вече за съжаление няма на кого в общинския съвет да се обясни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Условията за живот и бизнес във Варна се влошават. Защо този данък в София е 2.5%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още