Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ВАС остави без разглеждане жалба срещу забраната за строителство на Каваците

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС

ВАС остави без разглеждане жалба срещу забраната за строителство на Каваците

Снимка: Pixabay.com

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба срещу заповедта на министъра на околната среда и водите, която променя режима на дейностите върху пясъчните дюни на Каваците. Актът на министъра спира всякакви строителни дейности в района, припомнят от ВАС.

Според върховните магистрати оспорената заповед на министъра от 22 юни на тази година е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

“Както многократно ВАС е приемал в практиката си, проверката на този подготвителен по своя характер акт ще бъде извършена при оспорването на финализиращия производството нов административен акт, респективно – отказа за издаването му“, се казва в съобщението на съда.

Още по темата
В случай, че правата и интересите на жалбоподателя като заинтересовано лице в административното производство бъдат засегнати, за него съществува гарантираната възможност за оспорване на крайния административен акт, се допълва в съобщението.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Припомняме, че на 22 юни служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че предшественикът му Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите на защита на природната забележителност „Каваците“, така че да се позволи строителството на територията, която включва плажовете „Веселие“ и „Смокиня“.

Промяната беше отменена със заповед на министъра, издадена същия ден. С поста си се раздели и директорът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, която е предложила опита за разрешаване на строителство и други непозволени дейности за защитена зона.

Заповедта за защитената територия в района на Каваците е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Здравословни ли са ръстовете на цените на жилищата у нас?