Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Васил Божков купи Телефонната палата в София

Сградата ще се ползва като музей

Васил Божков купи Телефонната палата в София

Снимка: Wikipedia By Kaladan

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК) е избрала дружеството „НГ Пропърти“ за купувач на Телефонната палата в София, съобщава консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Компанията организира търга за сградата.

Бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството.

"НГ пропърти" е еднолична собственост на "Ню геймс" – дружеството, собственик на "Националната лотария", в която Божков е мажоритарен акционер.

Сградата ще се ползва като музей, става ясно от съобщението.

Имотът е продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК от консултантската компания. Договорът за продажба е подписан с участника, предложил най-висока цена.

Процедурата започна в началото на март и премина при засилен интерес с преобладаващо българско участие. Кандидатите заявяваха интерес до средата на март, а оферти за предварителен подбор се подаваха до 12 април. Вторият етап на търга с анонимно наддаване се проведе на 19 април. 

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, посочват от Forton.

„БТК избра най-подходящия момент да излезе на пазара с продажбата на Телефонната палата и високият интерес към сделката потвърждава това. В момента пазарът на бизнес имоти е във възходящ цикъл и вярвам, че успяхме да постигнем максимално конкурентна цена за актива“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от културното наследство на столицата, е началото на инвестиционните ни намерения за развитие в тази посока. Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. Плановете ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 г.“, посочват от "НГ пропърти".

Сградата е разположена на ключово място - на ул. „Гурко“ № 2-4, с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и други. Тя включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
BogKa до: Momchil_Matev
преди 3 години
Няма профилна снимка
Защото няма да е удобна пералня :D
0
 
6
 
1
преди 3 години
Да ги питаш нашите управници защо не я купиха за НИМ, чието място е в центъра, а не Бояна.

Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост