IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Верка Петкова: Българският офис пазар е разглеждан от международни компании

Очакванията в краткосрочен план са пазарът да остане устойчив със стабилни наемни нива, казва специалистът в интервю за Investor.bg

08:14 | 22.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Colliers International</em></p>

Снимка: Colliers International

Верка Петкова е директор "Бизнес развитие" в консултантската компания Colliers International. Тя има над 10-годишен опит в консултантските услуги в сферата на недвижимите имоти. След като се присъединява към Colliers през 2005 г., работи по редица големи жилищни, офисни и индустриални проекти. През 2012 г. поема длъжността мениджър „Офиси и логистични площи“. 

Миналата година търговските площи бяха в центъра на интереса на инвеститорите в бизнес имоти у нас и имаше прогнози, че тази година фокусът ще бъде изместен към офис сегмента. Оправдаха ли се те през първото полугодие и кои бяха най-големите сделки?

Да, оправдаха се очакванията. Към офис сегмента има траен интерес от много години. Той определено се материализира през първото полугодие на 2018 г., когато 65% от обема се дължи на сделки с офис площи, следвани от търговски площи с 23% и инвестиции в парцели за строеж с 6%.

Общата стойност на инвестиционните сделки е 351 млн. евро за първите шест месеца. Само пет от тях формират малко над 80% от целия обем – Mall of Sofia, Sofia Tower, Megapark, Polygraphia Office Center, Millenium Center.

Какво е съотношението между българските и международните инвеститори в офис площи в България и очаквате ли навлизането на нови играчи на пазара?

През първата половина на 2018 г. преобладават международните инвеститори при закупуването на офис площи, като водещи за притока на капитал в България са южноафрикански и полски инвеститори.

По отношение на собствениците на сгради относителният дял на местните компании е по-голям. Последните сделки са със смесено участие с преобладаващ международен елемент. Можем да кажем, че българският офис пазар определено е разглеждан от международни компании.

Виждате ли потенциал за развитието на пазара на офис площи извън София?

Интересът към областните градове Пловдив, Варна, Бургас и Русе продължава и през 2018 г. Търсенето в тях се движи предимно от ИТ и аутсорсинг компаниите.

Кои бяха основните фактори при избора на офис площи през първото полугодие, наблюдават ли се някакви промени?

Не се наблюдават промени по отношение на търсенето през първото полугодие. Предпочитанията остават към висококачествени офиси – клас А, като водеща за тях е добрата комуникативност на локацията и наличието на разнообразни допълнителни услуги (химическо чистене, аптека, супермаркет и др.) в близост до нея.

През последното полугодие отчитаме засилен интерес към наем на офиси в централната градска част. Поради липса на достатъчно предлагане в този район компаниите разширяват търсенето си в посока широк център и зоната около кв. Хладилника. В нея вече е започнало изграждането на нови офис сгради, които предстои да бъдат завършени в краткосрочен план.

Отчитате в доклада си, че IT и аутсорсинг компаниите са основен двигател на пазара в утвърдените офис локации. Очаквате ли тази тенденция да се запази до края на 2018 г. и в краткосрочен план?

Да, тенденцията се очаква да се запази в краткосрочен план. Ние от Colliers като член на Българската аутсорсинг асоциация имаме директни наблюдения върху този сектор и сме свидетели на стремежа на компаниите, които са част от него, да осигурят възможно най-добрите условия на работа за техните служители. Това неминуемо е свързано с инвестиции в най-новите и модерни офиси на българския пазар.

Очаквате до края на годината да влязат в експлоатация нови 151 хил. кв. м офис площи. Как ще се отрази това на пазара?

Не се очаква да се отрази съществено на обема свободни площи клас А поради активното усвояване на проекти на етап „в строеж“.

Каква е прогнозата ви в краткосрочен за развитието на офис пазара у нас? 

Очакванията ни в краткосрочен план са пазарът да остане устойчив със стабилни наемни нива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още