IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на строителната продукция у нас изостава спрямо ЕС

В Словения е отчетен най-силният годишен ръст на строителната продукция през март - близо 45%

13:40 | 19.05.14 г.
Възстановяването на строителната продукция у нас изостава спрямо ЕС

Темповете на възстановяване на строителната продукция у нас изостават в сравнение с Европейския съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база през март индексът на строителната продукция в България се е повишил с 4,7%, докато в целия ЕС е отчетен ръст от 5,3%, а в еврозоната – 5,2%, сочат предварителните оценки на Евростат.

На месечна база обаче спадът на строителната продукция в България е малко по-слаб спрямо измереното средно понижение в ЕС и еврозоната – съответно -0,4% спрямо -0,5% и -0,6%.

По-силните темпове на възстановяване на строителната продукция в ЕС се диктуват от по-силния ръст на сградното строителство, докато в България тенденциите са за изоставане на сградното строителство и нестабилно представяне на гражданското и инженерно строителство.

На месечна база най-голям ръст на строителната продукция е отчетен в Румъния (10,3%), Словения (8,9%) и Италия (1,9%), а най-силен спад – в Португалия (-3%), Холандия (-2,6%) и Германия (-2,2%).

На годишна база най-силен ръст на строителната продукция е регистриран в Словения (близо 45%), Унгария (над 34%), Испания (над 19%) и Полша (над 18%), а най-силен спад – в Португалия (-13,8%), Швеция (-2,8%) и Италия (-1,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още