IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Здравков: Възстановяването на земеделски земи в реални граници в София е грешка

Проблемите с реституираните имоти дълго време ще стоят пред администрацията, смята главният архитект на София

12:31 | 22.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Проблемите с реституираните имоти дълго време ще стоят пред администрацията за решаване, защото възстановяването на земеделска земя в реални граници е изключителна грешка. Това заяви днес на пресконференция главният архитект на София Здравко Здравков, който отчете първата година от работата си начело на Направление "Архитектура и градоустройство". Той коментира реституцията на земеделски земи, предаде БТА.

По думите на Здравков не може един имот като бивша нива да бъде възстановен в реални граници в територия, която вече е урбанизирана с изградени ток, вода, канал, транспортни връзки без да се отчете добавената му стойност. Когато тази нива е имала характеристика на земеделска земя, цената й е била една, в момента, в който се възстанови, цената й е умножена по 10, 20, дори по сто, каза Здравков. Според него, още навремето не се е отчитала добавената стойност на тези имоти и те са били възстановени в реални граници, което води до проблеми, които тепърва трябва да се решават.

Дори тези имоти да се отредят за озеленяване, след това общината трябва да ги изкупи. Възстановихме едни бивши ниви, сега ги плащаме като урбанизирани територии, за които ни искат над 100 евро на кв. м, посочи главният архитект.

Той е на мнение, че на целия механизъм на възстановяване на частната земеделска собственост трябва да се сложи край. Всички останали реституционни закони имаха начало и край, само Законът за възстановяване на земеделските земи по думите му продължава да създава проблеми. 

Главният архитект каза, че районите с комплексно застрояване на принципа на модернизма през 70-те и 80-те години като "Левски", "Мусагеница", "Обеля", "Младост" са изградени като градове спални, с градоустройствена структура, носила духа на онова време.

В момента обаче, в който започва реституиране на земеделска земя в тези комплекси, се създава предпоставка за „тиктакаща бомба“, каза главният архитект.

Що се отнася до реституираната земя, върху която е построена метростанцията в "Младост 3", Здравков каза, че най-вероятно е имало измами, но главният архитект не е разследващ орган. Нанасянето на конкретния имот в кадастъра е станало след изработването на плана на метрото и след изработването на плана на "Младост", посочи Здравков.

Той обясни, че в момента този имот попада в улица и дали е възстановен правомерно, това ще проверят разследващите органи. За този имот при изграждането на ул. "Копенхаген" ще трябва да проведем отчуждителни процедури, така че няма конкретна опасност по отношение на публичната собственост. Така или иначе предстои изграждането на "Копенхаген" в целия му габарит, каза Здравков.

Според него проблемните имоти в "Младост" не са в целия комплекс, а става въпрос за 10-20 имота, за които Здравков каза, че е помолил кмета на района Десислава Иванчева ясно да ги дефинира.

"Ако ги намерим, можем да задействаме процедура за изменение на ПУП, да търсим решение за всеки един по отделно", каза Здравков.

Той смята, че е неправилно да се спира изцяло  строителството, защото така само се отлага проблемът във времето.

„Работим за промяна на нормативната уредба, за затваряне на вратичките в законите и дефиниране на местата, където искаме да се изгради бъдещото сити“, каза още Здравко Здравков в коментар за високото строителство в столицата.

Според него бъдещото сити може да се развива на изток около метростанцията на бул. "Цариградско шосе" при Експоцентъра, също в западна посока, при продължението на бул. "Царица Йоанна", около жп гарата или северно от нея, както и в района на летището, стига да е възможно. Според Здравков мястото на високите сгради трябва да бъде там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за придвижване пеша е насищането на функции на местата на метростанциите, там където има паркинги и довеждаща инфраструктура, газ, ток, вода и канал.

Попитан за коментар във връзка с намерение за строеж на 44-етажна сграда на бул. "България", главният архитект каза, че инвеститорите ползват поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат изграждането на високо застрояване. Задължих инвеститора да си преработи проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове, тъй като ПУП на тази територия няма, каза Здравков.

Той е имал поредица от срещи с инвеститорите, при които те категорично са отказали да преработят проектната документация. В момента съм в ситуация, в която Върховният административен съд ми наложи глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение. Обжалвам глобата и считам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение, посочи главният архитект Здравков. Той обясни, че има решение на съда, с което общият устройствен план, който по закон е необжалваем, отпада за техния конкретен имот.

„Задължават ме да изпълня съдебното решение, като допусна изграждането на една 44 етажна сграда, като в същото време ме задължават да изпълня ОУП, който е действал към 2007 г., в който теренът е отреден за зона за обществено обслужване“, допълни главният архитект. Той подчерта, че няма да извърши закононарушение и е против толкова високо строителство в този район на града.

*Новината е допълнена в 14.46 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Да допуснем противното: Не е имало комунизъм и земята не е била национализирана. Т.е. тя през цялото време е имала един собственик и е била земеделска.Та - тя дали все още щеше да бъде земеделска и по какви цени щеше да се котира?Не е прав арх. Здравков - хората трябва да си връщат имотите и при нужда общината трябва да им ги изкупува по пазарни цени. Точка.Това е било "богатството" на семействата преди 1944-а година и те или техните наследници имат право на това богатство. Това е основен принцип на ссобствеността.Вече, че самата реституция се прави от корумпирани писарчета в Поземлените комисии и общините е съвсем друга тема. Там се фалшифицират документи, удостоверения, решения, заповеди и хората са сигурни, че затвор не ги лови. Защото са "колективен орган".Прокурата и съда да си оправят ГПК, НПК и НК и тогава земи ще се връщат само на който има наистина право, а не на всеки ***, който си е съчинил клетвена декларация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още