IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ден инспектори по труда установиха над 360 нарушения по строежите

Проверките бяха насочени приоритетно към превенция на риска падане от височина

17:31 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

241 строежа провери Инспекция по труда през вчерашния Национален ден за безопасна работа на височина. Там са работили около 2200 работници на 352 предприятия, съобщи ГИТ. Проверките бяха насочени приоритетно към превенция на риска падане от височина, който е най-честата причина за трудовия травматизъм в сектора.

Установениса 362 нарушения, създаващи предпоставки за падане от височина. От тях 252 са свързани с необезопасени стълбищни рамене и плочи, отвори в конструктивни елементи и контури на етажни плочи. 

110 са случаите на необезопасено работното оборудване, основно необезопасени скелета. Съставени са 61 акта за спиране до обезопасяването им на обекти, етажни нива и оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.

Без лични предпазни средства са били 235 работници. От работа са отстранени 37, незапознати с правилата за безопасност. 

73 са били работниците без легални трудови договори. Някои са отказали да съдействат. В тези случаи работещите отказват да попълнят декларация за условията на труд, да предоставят документ за самоличност или напускат работните места.

На обектите, на които е констатирано подобно поведение, ще бъдат извършени нови проверки със съдействието на полицията.

За първите три месеца на година контролните органи на ГИТ са извършили 1270 проверки в сектор „Строителство“ при почти 9900 общо във всички икономически дейности. Констатираните при проверките нарушения са 6512.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още