IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заданието за Централна минерална баня в София е на финалната права

То ще бъде представено онлайн на 26 март

11:56 | 23.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Работата по заданието за концепция за северното и източното крило на Централната минерална баня в София е във финалната си фаза. Първоначалният вариант на документа, изготвен от общинско предприятие „Софпроект-ОГП“, ще бъде представен на 26 март през онлайн платформата Zoom на адрес https://zoom.us/j/3697555860, съобщават от „Софпроект“.

Подготовката на заданието е възложена от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община и цели да събере концепции, които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на северното и източното крило на сградата на Централната минерална баня.

“Работата по заданието е във финалната си фаза и ще представим първоначалния вариант на документа на 26 март“, казва Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на общинската инициатива „Визия за София“. “Предвид извънредните обстоятелства няма да е възможно да проведем събитие за обсъждането му, но ще публикуваме проекто-заданието на интернет страницата на Софпроект - www.sofproect.com. По време на представянето ще отговаряме и на въпроси на живо, а след това ще събираме предложения, коментари и препоръки на имейл open-call@sofproect.com до 09 април. Получените предложения ще послужат за финализиране на заданието, след което в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана”, добавя още той.

Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и ще я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята работа.

Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си.

Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалният комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам.

Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още