IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева предупреди за риск от загуба на пари по ОПРР за тази година

Наваксването на срокове и "отпушването" на блокираните пари по програмата "Регионално развитие" са сред приоритетите на служебния регионален министър

12:24 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Захариева предупреди за риск от загуба на пари по ОПРР  за тази година

Има риск от загуба на средства по оперативната програма „Регионално развитие” за периода 2007-2013 за тази година, предупреди служебният министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева по време на символичното предаване на властта.

Тя обаче не пожела да уточни кои точно са рисковите проекти, а на журналистите не бе разрешено да задават въпроси, което превърна предаването на властта в чисто протоколно събитие.

Освен изборите Захариева нареди сред приоритетите си наваксването със сроковете по изостаналите проекти, възстановяването на „замразените” от Брюксел плащания по оперативната програма за стария програмен период до 2013 г., преговорите с Европейската комисия за новата оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и стабилността в работата на администрацията. 

Тя подчерта, че за последната година и половина постоянните протести и честата смяна на правителствата са попречили на нормалната работа на администрацията, а оттам - и на бизнеса.

Захариева посочи, че жилищната политика, енергийната ефективност и опазването на околната среда също са сред приоритетите ѝ на работа.

Ще се търсят резерви в бюджета

Тя подчерта, че служебният кабинет ще трябва да търси резерви в бюджета за разплащане със строителните фирми, за да не се стига до спиране на строителния сезон. Забавянето в разплащането със строителите и общините е голямо, посочи тя.

Припомняме, че заради блокираните средства по двете оперативни програми – „Околна среда” 2007-2013 и „Регионално развитие” 2007-2013 г. държавата и общините дължат на строителния бизнес вече около и над 2 млрд. лева. От Камарата на строителите в България препоръчаха на фирмите, които осъществяват проекти, финансирани с европейски пари, да спрат работа заради системното неплащане. 

Организацията предупреждава за опасност от масови фалити на строителни фирми и доставчици на материали и загуба на работни места, тъй като бизнесът вече не разполага със свободни пари, за да продължи да работи, без да му се плаща.

67-те града – загубена кауза?

Усилията на държавата 67 града да бъдат включени за финансиране в новата оперативна програма „Региони в растеж” все пак може и да не се увенчаят с успех. Припомняме, че страната ни настоява 67 града да получат възможност да се финансират с пари от новата програма за регионално развитие с мотива, че трябва да се навакса изоставането на регионите. Еврокомисията обаче настоява с пари по програмата да се финансират 6-7 града, които могат да генерират икономически растеж и нови работни места, а останалите да се ползват от други възможности за еврофинансиране.

Екатерина Захариева и вече бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева посочиха, че 67-те града са отпаднали от Споразумението за партньорство, за което преди дни алармира и депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова.

По думите на Терзиева остава отворена възможността за преговори с ЕК в новата програма за регионално развитие все пак да бъдат включени по-големият брой градове. Захариева не скри скептицизма си, че България ще успее да се пребори с Еврокомисията за финансирането.

Бъдещето на строителното министерство

Бъдещето на Министерството на инвестиционното проектиране, създадено от кабинета „Орешарски”, остава в ръцете на следващото правителство. Президентът е решил да не обединява отново двете министерства – регионалното и на инвестиционното проектиране, защото това изисква законови промени. Заради липсата на работещ парламент, ако Плевнелиев е избрал да тръгне в тази посока, работата на ведомствата щеше да остане блокирана за периода на управление на служебния кабинет, подчерта още Захариева.

Припомняме, че разделянето на старото Министерство на регионалното развитие и благоустройството на две министерства – на регионалното развитие и инвестиционното проектиране, отне преди година няколко месеца заради необходимите поправки в десетки законови и подзаконови нормативни актове.

Завещанието

Десислава Терзиева изрази надежда, че служебният кабинет ще продължи политиките, които правителството на Пламен Орешарски е започнало. Тя подчерта, че старият кабинет е започнал да осъществява нова политика в пътния сектор с акцент върху пътищата втори и трети клас с цел намаляване разликата между регионите на страната.

Продължава се и работата по големите инфраструктурни проекти, като предстои да бъде довършена магистрала „Струма”, подчерта Терзиева.

Тя изтъкна, че е тръгнала и реформата във ВиК сектора и подчерта, че за строителството и рехабилитацията на язовири за тази година са осигурени 20 млн. лева.

По думите на Терзиева към края на годината трябва да стартира строителството на яз. „Пловдивци” край Рудозем.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов изтъкна като свое постижение стартиралия процес по подготовка на общите устройствени планове на общините, които трябва да са готови до 2016 г., „отпушената” работа по кадастъра и отпуснатите средства за благоустрояване на малки общини. По думите му ведомството му е издало разрешения за строителството на обекти за около 700 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още