IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва временна консервация на археологическия комплекс в центъра на София

Археологическият комплекс ще стане най-голямата атракция на София, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова

13:10 | 25.08.14 г.
Започва временна консервация на археологическия комплекс в центъра на София

Столичната община и Министерството на културата започват временна консервация на археологическите находки в центъра на София, за да подготвят античния комплекс „Сердика“ за зимата. Това съобщиха днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на културата Мартин Иванов, предава БТА.

Столичната община и специалистите от Музея за история на София ще направят временна консервация на Ларгото със съответните материали, посочи Фандъкова. Министерството на културата ще извърши отводняването, като ще бъдат поставени временни помпи, докато се реализира целият проект. Работници още утре ще започнат да подменят специалните арматурни найлони, които позволяват на зидовете да дишат и да не се появяват плесени. Ще се подменят и дървените скари, където е необходимо, като обектът ще бъде допълнително укрепен и с чували с пясък, обясни Иванов.

Фандъкова припомни, че общината, чрез дружеството "Метрополитен", е вложила около 6 милиона лева за разкопките и за укрепването на конструкцията на Ларгото.

Столичният кмет изрази надеждата си до 15 септември обектът да е подготвен за зимата и коментира, че археологическият комплекс ще стане най-голямата атракция на София.

Проектът за консервация и експониране на археологическите находки в центъра на София се финансира с 16 млн. лева по оперативната програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Министерството на културата, което е бенефициент по програмата, обаче от три години не успява да проведе тръжните процедури за възстановяването на античния комплекс. В момента и последната обществена поръчка се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията, а крайният срок за завършването на обекта е през 2015 г. Това означава, че заради липсата на време финансирането може да бъде изгубено.

Столичният кмет преди няколко дни изпрати открито писмо до служебния министър на културата, в което призова да се вземат спешни мерки за аварийна консервация на разкопките, които са затънали във вода заради проливните дъждове.

Общината изрази готовност, ако Министерството, което е собственик на обекта, разреши, да направи консервация със собствени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още