Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Защо е спорно законодателството за "данък втори дом"

Изпълнителната власт не бива да определя данъци, заяви адв. Мирослав Моллов

гледано: 1337   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Конституционният съд отмени промените в Закона за местните данъци и такси за по-високо облагане на имотите в курортите, които не са основно жилище. Идеята бе прокарана в законодателството от Валери Симеонов, докато беше вицепремиер, с мотива, че част от имотите се отдават под наем, без общините да получават данък за това. Вчера парламентарната правна комисия реши на първо четене спорните текстове да отпаднат. 46 общини ще трябва да връщат взетия вече по-висок данък. 

Става въпрос за данък върху имоти в курортите, които не са основно жилище, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Мирослав Моллов от адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков, Спасов“. 

Още по темата

Изпълнителната власт не бива да определя данъци и се създава правна несигурност и непредвидимост за физическите и юридическите лица, с което Конституционният съд се съобрази, коментира юристът за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

От думите му стана ясно, че в отменените разпоредби за „данък втори дом“ се делегира правомощие на изпълнителната власт да определя данъчна ставка. Но у нас законът трябва да определя данъците, а не Министерският съвет със списък на курортите.

гледано: 1337   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Конституционния съд се е съобразил с факта, че е невъзможно законодателната и изпълнителната власт да бъдат смесвани, какъвто е казусът тук, заяви и Дора Янкова, член на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Народното събрание, а не Министерски съвет, може да определя данъците, изтъкна тя.

Тя припомни, че все пак има изтичане на публичен ресурс, който не е събран, което бе причината да бъдат приети законодателните промени.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Проптех създава огромни възможности за имотната индустрия