IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленина и водни площи на реконструирания площад "Централен" в Пловдив

Той трябва да бъде открит на празника на града, 6 септември, съобщи кметът Иван Тотев

14:41 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia.org</em></p>

Снимка: Wikipedia.org

Кметът на Пловдив Иван Тотев инспектира ремонтните дейности на площад "Централен", чието преобразяване започна през есента, съобщава БТА.

Няма да има необходимост от подмяна на настилки и други елементи, тъй като се залага изключително на естествени материали, коментира Тотев, според когото пространството се подготвя да има много функции.

Предвидено е площадът да има много озеленяване и водни площи като течаща река и ще бъдат възстановени фонтаните като вход към Цар-Симеоновата градина.

През последните месеци на археологически разкопки и консервацията на Форум-запад е открит надпис, посветен на тракийското божеството Херос, който закриля Западните пропилеи (входове), които са разкрити и изключително добре запазени, каза археологът Елена Кесякова.

Разкритата археология ще бъде експонирана, като вертикално ще бъдат показани шест постамента, три колони, една от които е реставрирана цялостно, и един капител, всички са част от антична колонада и аркада на площада на Филипопол.

Нашата идея е да се формира едно пространство продължение на градината, като цялата археологическа структура да бъде експонирана в един зелен килим, каза архитект Румяна Пройкова. Тя добави още, че се предвижда мястото да се социализира и да стане подходящо за отдих и почивка.

Официална дата за откриване на реконструирания площад "Централен" се планира да бъде 6 септември - Празника на града, заключи кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още