IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците без животни губят правото да ползват ливади от 2016 г.

На среща с премиера бе договорена промяна в Закона за земеделските земи, но животновъдите все пак ще протестират

10:28 | 21.05.15 г.
Земеделците без животни губят правото да ползват ливади от 2016 г.

Земеделците, които обработват държавни или общински пасища и ливади, но нямат животни, ще трябва да ги върнат след 2 февруари 2016 г., ако междувременно не закупят животни. Днес животновъди се срещнаха с премиера Бойко Борисов и агроминистъра Десислава Танева заради кризата в млечния сектор и срива на изкупните цени на млякото. На срещата е договорена промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Танева обеща проектът да бъде публикуван днес за обществено обсъждане.

35% от затревените площи публична собственост се ползват от хора без животни, каза агроминистърът.

Така излиза, че на практика тези земи се обработват заради евросубсидиите. В същото време за голяма част от тревните площи са сключени дългосрочни договори, понякога за над 20 г. които към момента не могат да бъдат прекратени.

Ще има и промени при процедурата за разпределение на пасищата между животновъдите.

Секторът ще получи 26 млн. лв. държавна помощ - част от средствата по de minimis - по 7 лв. на овца-майка и по направлението за млечното говедовъдство - по 100 лв. за млечна крава. Решението трябва да бъде взето от ДФЗ.

До средата на юли МЗХ ще предложи от есента в училищата и детските градини да има схема "Училищно мляко" с бюджет 8 млн. лв.

Държавният резерв ще обнови запасите си от сирене и кашкавал, но с минимален бюджет.

Договорено е да има и промени в ЗОП - при обществените поръчки за млечни продукти ще се изисква те да са по БДС.

По предложение на бранша млечните продукти с българско мляко ще имат на етикета българско знаме, каза Танева.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров заяви, че секторът ще настоява в бъдещи срещи с управляващите за диференцирана ставка на ДДС. Според него така сивият бизнес ще се свие, затова приходите в бюджета няма да намалеят. Агроминистърът каза, че тепърва ще се прави анализ за очаквания ефект.

На въпрос за промените в ЗОП и евентуални санкции от ЕК той каза, че това не е протекционизъм.

"Агенцията по храните не си върши работата и е занижен контролът върху вносните имитиращи продукти", каза Бойко Синапов. Танева отговори, че ако се наложи, ще има структурни промени в БАБХ.

Въпреки днешните договорки животновъдите ще протестират утре в Димитровград. Изкупните цени на млякото са паднали от 75 ст./л на 25 ст./л, заяви фермерът Атанас Къцов от град Съединение.

Десислава Танева обясни, че промените в ЗСПЗЗ не се правят заради протеста, а фермерите настояват за тях от половин година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още