IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от парите на „Хоризонт 2020” ще са за иновации в бизнеса, обяви експерт

Проектите с инвестиция в научни изследвания на малкия и средния бизнес ще са в партньорство с университетите, посочи Евгени Косев

14:49 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Докато в предната рамкова програма на Европейската комисия “Хоризонт 2020“ финансираше основно изследвания, извършвани в научните звена на  университетите, то сега 20% от бюджетните средства са планирани да отидат в малките и средните предприятия, които всъщност движат икономиката на Европа. По този начин ще може да бъдем по-конкурентоспособни на глобалния пазар".

За това информира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Евгени Косев, който е консултант по проекта.

Според него комуникацията между научните звена и бизнеса е проблемна, но е плюс във всеки проект на „Хоризонт 2020“ да има научни изследвания, които дори са задължителни при финансирането на проекти за малкия и средния бизнес.“

Косев напомни, че научните звена и университетите нямат право да участват директно в проектите, но могат да бъдат подизпълнители, защото в тях се търси партньорство със структура на по-висок етеп на технологично развитие, което дава тежест на проекта.

Според консултанта, за да бъде програмата успешна, тя трябва да се превърне в стратегия.

“Трябва да се подходи сериозно, изискват се усилия за спечелване на гранта. Конкуренцията е много сериозна, тъй като финансирането е централизирано в Брюксел, съответно кандидатстват всички европейски държави, както и други, асоциирани към програмата“, обясни Косев.

Той напомни, че “Хоризонт 2020“ освен че е инструмент, който финансира малкия и средния бизнес, той е част от голяма европейска програма.

"Бюджетът на този инструмент е около 3 млрд. евро, а този на цялата програма е над 70 млрд. евро. Тенденцията да се инвестира в научни изследвания и иновации е доста сериозна. Бюджетът на програмата нараства прогресивно от 55 млрд. евро на 70 млрд. евро, като се очаква през следващата рамкова програма да достигне 100 млрд.евро".

Каква трябва да бъде финансовата рамка на един проект от  „Хоризонт 2020“, насочен към насърчаване на иновациите в научната сфера и малкия и средния бизнес?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още