Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Адемов: 280 хил. безработни трябва да получат компенсации

Приоритетно трябва да бъдат подпомогнати най-засегнатите, смята председателят на социалната комисия

Адемов: 280 хил. безработни трябва да получат компенсации

Снимка: БГНЕС

В началото на кризата безработните бяха малко над 200 хиляди, а сега са 279 хиляди. Това означава, че около 80 хиляди са тези, които са загубили работата си. Всички те трябва да получат компенсации от фонд "Безработица", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

"Министерството на труда и социалната политика, заедно със социалните партньори, разработват мерки и програми, така че тези хора да бъдат подпомогнати. Кризата е повсеместна", посочи депутатът. 

Още по темата

Всеки е засегнат и очакванията са всички да бъдат поскрепени, което трудно може да се случи. Приоритетно трябва да бъдат подпомогнати най-засегнатите, смята председателят на социалната комисия.

Адемов посочи, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е Европейския фонд за възстановяване след пандемията от COVID-19, а другият е т.нар. Публичен инвестиционен фонд.

"Ако искаме да бъдем част от европейската солидарност, трябва да изпълним препоръките на Европейската комисия. България трябва да промени Закона за държавния бюджет, така че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, отколкото има сега", обясни той.

В настоящата ситуация трябва да изготвим национален план за България, да се опитаме да изготвим приоритетите и да се опитаме да се възползваме от европейската солидарност, посочи той.

Малко над 19 хил. заявления са подадени от работодатели към Агенцията по заетостта по схемата 60/40 за компенсации. До вчера са изплатени близо 115 млн. лв., като повече от половината заявления все още не са обработени.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Кадър на деня за 5 август