IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет излиза на печалба през третото тримесечие от 819 хил. лв.

През първото тримесечие Алкомет обяви загуба от 1,5 млн. лв., а през второто загуба от 345 хил. лв.

18:01 | 30.10.09 г.
Алкомет излиза на печалба през третото тримесечие от 819 хил. лв.

Шуменското предприятие за производство на алуминиев прокат Алкомет АД излиза на нетна печалба през третото тримесечие в размер на 819 хил. лв., показа отчетът на компанията, представен чрез БФБ-София.

През първото тримесечие Алкомет обяви загуба от 1,5 млн. лв., а през второто загуба от 345 хил. лв.

Общо за деветмесечието компанията е на загуба от 1 млн. лв. спрямо печалба от 3,4 млн. лв. за януари-септември 2008.

Нетните приходи от продажби за първите девет месеца на годината са 121,2 млн. лв. като намаляват с 32% спрямо сравнимия период на предходната година.

Физическият обем на реализирания прокат намалява с 12% на годишна база през отчетния период до 30 217 тона.

"Перспективата е до края на 2009 да бъдат възстановени продажбите на всички продукти до нивата им от 2008", коментират от компанията.

"Характерното за периода на третото тримесечие е относителното спокойствие на пазара на повечето стоки. За разлика от периода на първото полугодие, когато тенденцията беше по-скоро низходяща, през третото тримесечие ценовите нива на повечето стоки се запазиха, отчасти поради подписаните едногодишни договори, а от друга страна поради по-добрата пазарна ситуация при транспортните разходи, опаковъчните материали, стоманите, валцовото масло", е записано в доклада за дейността на Алкомет.

Оперативната печалба на Алкомет за деветмесечието (EBITDA) е 8 млн. лв. спрямо 14,3 млн. лв. оперативна печалба за същия период на миналата година. Маржът и възлиза на 6,6 на сто от продажбите при 8 на сто за януари-септември 2008.

Днес акциите на компанията поскъпнаха с 8 на сто до 3,135 лева за брой.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още