IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Излишъците показват, че не се оценяват възможностите на икономиката

Очаква се бюджетният излишък да достигне 2,7 млрд. лв., посочи доц. д-р Ангел Марчев

22:47 | 03.10.18 г. 1
Анализатор: Излишъците показват, че не се оценяват възможностите на икономиката

Министерството на финансите съставя бюджета, който впоследствие се одобрява на много инстанции. Целта е да се направи възможно най-точната прогноза. Големи отклонения спрямо прогнозата означават, че някой не си е свършил добре работата.

Това каза доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Регулярните излишъци означават, че някой регулярно не оценява правилно възможностите на икономиката да генерира приходи към държавата. Подобряването на инвестиционния климат е набор от мерки, които включват съкращаването на администрацията и подобряването на данъчните условия”, обясни Марчев и посочи, че 2,7 млрд. лв. е излишъкът до края на септември, а 2,4 млрд. е събраният данък общ доход.

Инвестиционният анализатор коментира и предложенията за въвеждане на таван на цените на стоки от първа необходимост.

"Популистките изказвания за контролиране на цената на хляба и всички форми на ограничаване на печалби са особени опасни в момент, в който са необходими чуждестранни инвестиции в страната. Външните инвестиции трябваше да са пет пъти повече", смята той. – Търговските вериги работят предимно със стоки от първа необходимост. Ако се наложат подобни ограничения, те ще напуснат България.”

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
не е като да не е прав, излишък има зада може Боци да го чопне през декември без одобрение и дебат в Парламента .. тия практики са още от станишево време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още