Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Банкер: Добре е да влезем по-бързо в еврозоната и банковия съюз

Следваме европейските тенденции и можем да видим плавно покачване на лихвите към края на 2019 г., прогнозира Недялко Михайлов от Райфайзенбанк

гледано: 1953   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Експертите следят преговорите на правителството и според тях при всички положения присъединяването на България към еврозоната и банковия съюз са добър знак. Добре е това да стане по-бързо, защото ще имаме доста ползи. Все още е твърде рано да се говори за конкретни ползи, защото не знаем кога и как ще се случи присъединяването ни.

Още по темата

Това коментира Недялко Михайлов, изпълнителен директор и член на пъководството на Райфайзенбанк България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Повечето банки в България са дъщерни банки на големи групи и за тях промяната няма да е голяма", прогнозира банкерът и посочи, че за българската банка, която е част от групата Райфайзен и отдавна е под надзора на ЕЦБ, това ще доведе до опростяване на отчетността. "По отношение на еврозоната по-скоро мисля, че ще доведе до една по-голяма сигурност за инвеститорите.“

Михайлов коментира, че за последната година Фед увеличи седем пъти лихвите, а ЕЦБ до момента се въздържа от този ход и смята, че централните банкери следят отблизо икономиката и това е причината, която би ги накарала да увеличат лихвите.

„Едно е сигурно – към този момент в България и Европа лихвите са на рекордно ниски нива. За мен въпросът не е дали ще се повишат, а кога ще се повишат. Нашите анализатори смятат, че по-скоро бихме видели плавно покачване към края на 2019 г. в България и Европа, защото според мен ние следваме доста близо европейските тенденции“, убеден е Михайлов.

Експертът сподели още, че банката му е решила да бъде напълно прозрачна с клиентите си и Софибор ще бъде заменен с прозрачен индекс, който се публикува на сайта на БНБ, за размера на средните и лихвени проценти в страната.

Той увери, че това няма да доведе до увеличение на лихвите на клиентите им, които просто ще сменят базата си, което вече са направили.

Какви отговори търсят инвеститорите? Трябва ли да се провери отново качеството на банковите активи преди влизането на ERM II? Кои са най-интересните идеи, предложени в проекти на стартъпи в състезанието Elevator Lab 2.0? 

Вижте повече във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 8 месеца
Банкер: Добре е да влезем по-бързо в еврозоната и банковия съюз

Ъхъ, те и банкстерите у Фашингтон надуха всички балони, голем БУМ, държавата напечата и за сметка на американеца, Мафията си направи банкет!
За Банкерите на 21 век, на тая мафия всичко е добте.
Ако не и е добре, държавите ще напечатат.....

Още от България
Защо „Музикаутор” отбеляза най-успешната година в историята си