IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР отделя 25 млн. евро за програма за финансов лизинг на МСП

Парите могат да се удвоят при интерес от лизинговите компании, които ще насочват средствата за закупуване на машини и техника

15:34 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ББР отделя 25 млн. евро за програма за финансов лизинг на МСП

Българска банка за развитие (ББР) стартира нова кредитна програма, чрез която цели да облекчи условията за финансов лизинг за закупуване на машини и техника за микро, малки и средни предприятия (МСП), съобщават от държавната банка.

По програмата за индиректно финансиране „Лизинг лайн” ще могат да кандидатстват небанкови финансови институции. Те от своя страна ще предоставят ресурса на български компании от сектора на микро, малкия и средния бизнес, които искат за закупят движимо имущество.

Първоначалният финансов ресурс, който ББР ще разпредели между лизинговите компании на пазара, е в размер на 25 млн. евро. При интерес от страна на небанковите финансови институции ББР има готовност да увеличи средствата двойно.

Максималният размер на кредитите за лизинг на машини и техника за бизнеса е до 500 хил. евро или равностойността им лева. Лихвата за крайните бенефициенти - лизингополучатели, заедно с таксите за управление и за разглеждане на искания за финансиране, не може да надвишава 6,5%.

По програмата ще се финансира и закупуването на транспортни средства с производствено значение, производствено оборудване, технологии и други активи, които са пряко свързани със стопанската дейност на микро, малките и средните фирми.

Небанковите финансови институции, желаещи да предоставят лизинг на МСП, могат да подават заявки пред ББР до 14 март 2016 г.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още