IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

Визитата на Андерс Фог Расмусен може да не е просто символична, твърди анализаторът

08:55 | 11.04.14 г. 20
Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

„Събитията поставиха Путин в пресата на времето и кримските събития бяха непланирани“, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bulgaria on Air.

Според него вероятно е било планирано Янукович да загуби изборите, но дотогава да има „Южен поток“. „При неговия старт Украйна би могла да остане изцяло зависима от милостта на Русия“, добави Безлов, според когото обаче площадната революция е форсирала събитията.

Междувременно и самият руски президент Владимир Путин заяви, че Русия не се е готвила за присъединяване на Крим, а „решението е било взето едва след като били получени данни за настроението на местните жители“.

„Не е ясно дали визитата на Расмусен е символична. Интересно дали не се преговаря за Безмер или Атия“, каза още Безлов.

„Още преди година-две се оказа, че в класациите на САЩ за значението на базите „Безмер“ е на шесто място. Въпреки че в момента тази база е инфраструктура без значение, там се планират големи инвестиции“, заяви още той.

Безлов коментира и протестите в София по повод визитата на ген. секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„Тези 20 души в София не създават общата картина, но трябва да се съобразяваме с данните за обществените нагласи към Русия. България е голямо изключение в Европа. Знаем какви са нагласите на останалите страни – Чехия, Полша, Словакия. Има промяна по отношение на Сърбия. Прави впечатление, обаче, че дори хора, които не са имали досег със стария свят, свързан със съветския модел, имат положителна нагласа към Русия. За съжаление хората нямат идея за реалностите в съвременния свят. Те продължават да вярват, че Русия е другият полюс“, каза още Тихомир Безлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Предлагам ти един афоризъм от А.Айнщайн, които мн. точно описва същността на нещата: "Международни закони има само в сборника за международни закони." ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това е положението : в глобалната политиката има само и единствено интереси. Средства за налагане на тези интереси се подбират на принципа на ефективността и по целесъобразност. Може да е тъжно, но хуманните и хуманитарните императиви не са сред водещите мотиви , нито се явяват крайна цел на големите гео-политически играчи. Връщам се на идеята си от предния пост: Украйна е жизнено важна за руснаците (като средство да укрепят и разширят икономическо, военно и гео- политическо влияние и тежест), американците имат точно противоположния интерес: да не допускат такова укрепване позициите на Русия. Извод: схватката е неизбежна и тепърва ще се разгаря. И двете противостоящи си сили в този конфликт, са доказали многократно назад в историята, че пътищата по които ще бъдат постигнати целите не са от значение , стига придобивките да оправдават евентуалните загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
След идването си на власт , Путин имаше страшно мн. работа в собствения си двор да сложи някакъв ред, едва тогава можеше да обърне някакво внимание на интересите на Русия във външно-политически план. А пък тази алегория, която правиш със скъпия ресторант и калните ботуши ... кажи ми честно, нали не си правиш илюзии, че голямата политика не е нещо наистина нелицеприятно, да не кажа отвратително? Как да определим прелестите, който каймака на цивилизацията во главе с мИриканците, подариха на една купчина държави? Бомбандировки, смърт, хаос, разруха, граждански войни ... Ирак, Либия, Египет, Сирия, Югославия, много са! ... даже екзекутираха и няколко държавни лидери , ей така, за да се затвърди впечатлението за напредничавост и цивилизованост ;))) С какви "калеври" цивилизацията влиза в ресторантите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Не е задължително, ама Путин друго не умее както стана ясно. Ако Украйна ти е важна политическа и стратегическа нам си кво, се грижиш за нея да усеща подкрепата ти а не и врътваш кранчето и извиваш ръцете всяка година, не караш марионетката си да навре опозицията в затвора, не я караш да прави избор или подписваш със запада или с мен и други подобни. Ако искаш някой да е в сферата ти на влияние, се държиш с него приятелски а не господарски, но той Путин със собствения си народ се държи господарски, друго не знае. Русия се държи като ***-здравеняк, който се намъква с калните ботуши в изискан ресторант и заявява, че може да седне на която си иска маса и наистина може, но пак си остава *** с кални ботуши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Русия да окупира територия на ЕС? После аз съм говорел глупости? Тези които го говорят по медиите това, много добре знаят, че няма да стане, но го ползват за ново разделение и дестабилизиране на обществото ни. Говоренето на глупости няма да ни спаси, запомнете го от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
... и изобщо губи много чисто стратегически и геополитически.-----------------------------Струва ми се руснаците просто няма какво повече да губят, когато Украйна е на прага да се интегрира политически и икономически в структурите на съперника.Украйна има значение за руснаците като военно-стратигическа територия, както и като човешки и индустриален потенциал за разширяване на икономиката. За американците, Украйна е военна база на границата на съперника и територия, която по-скоро подлежи на унищожаване, отколкото да бъде предадена в зоната на влияние на съперника и да го укрепи.Украйна е рубикона за амбициите на Русия да върнат известна част от предишната си тежест на гео-политическата сцена, без Украйна в орбитата на Русия, тези амбиции ще си останат химера. При така сложилата се обстановка, явно е , че е дошло време за действие (това не е задължително да е непосредствен горещ военен конфликт).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Унгария и Чехословакия били ли са според теб руски територии? Когато руските танкове влезоха на техните територии посмяха ли западняците да се намесят?България е член на НАТО, но докато няма реална военна сила да ни защити НАТО няма да тръгне да воява с Русия, ако ни окупират! Може би ще има по тежки санкции от колкото при окупацията на Крим, но САЩ няма да рискуват една ядрена война заради България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И за всичките си идеи винаги съм предоставял аргументите си, но просто в промитите мозъци има и вградена защита, позволяваща информация, която ярко контрастира със заложената промивка да бъде възприемана от облъчения индивид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ако в централата на БСП дават стотинки за псуване на сегашния кабинет веднага отивам да се запиша!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Ти сериозно ли? След всичко което пиша за сегашното правителство + поддържащите го партии? Света не е черно бял моето момче. Това, че не харесвам евро-атлантическите "ценности" не означава, че съм комунист, точно както това, че Русия се пъне на щатите и на ЕС, не значи, че е комунистическа държава. Един го карах тука да ми дефинира комунизъм и после да ми докаже с факти, че Русия е комунистическа държава. А ти си прегледай опорните точки, ама ползвай малко сивото си вещество тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още