IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 4 млн. лв. преведе Фонд „Земеделие“ за подкрепа на пчеларите през 2016 г.

Индивидуалният размер на подпомагане за едно пчелно семейство е 11 лева

15:19 | 02.11.16 г.
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Държавен фонд „Земеделие“ преведе близо 4 милиона лева по схема de minimis за минимална помощ за подкрепа на пчеларите през 2016 г., съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. Индивидуалният размер на подпомагане за едно пчелно семейство е 11 лева. По схемата бяха подадени над 3 300 заявления за подпомагане на близо 386 хил. пчелни семейства.

Финансовата помощ е предназначена за физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, регистрирани към 29 февруари 2016 г. по Наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Пчелините, с които се кандидатства за подпомагане, трябва да са регистрирани като животновъдни обекти по изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност не по-късно от 29 февруари 2016 г.

Минимална помощ de minimis получиха пчеларите, подали валидни заявления за кандидатстване в определения за прием срок, които отглеждат между 20 и 200 пчелни семейства, като за стопаните с над 200 пчелни семейства финансиране беше изплатено за първите 200 пчелни семейства.

Задължение на стопаните е да запазят 80 на сто от броя на пчелните семейства, за които е получена помощта, като до 1 декември представят заверен ветеринарно-медицински дневник на пчелина за извършен задължителен есенен профилактичен преглед на пчелните семейства.

От фонд "Земеделие" припомнят, че индивидуалният таван за подпомагане по de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 хил. евро за период от три бюджетни години (2014-2016 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още