IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Очакваме икономически растеж от 1,9% през 2014 г.

Ръстът ще зависи от икономическите процеси в ЕС и външната търговия на България, смята вицепремиерът

15:43 | 27.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бобева: Очакваме икономически растеж от 1,9% през 2014 г.

Следващата година очакваме 1,9% икономически растеж, каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти в Пловдив.

За 2013 година в корекцията на бюджета е заложен 0,6% ръст, но есенната прогноза на МВФ е 0,5 на сто и се надявам тя да не се осъществи, добави вицепремиерът, цитирана от БТА.

По думите й растежът от 1% спрямо настоящата година ще зависи предимно от икономическите процеси в ЕС и външната търговия на България, както и от вътрешната икономическа политика - разплащането с фирми, насърчаването на туризма, по-ефективно използване на средствата по оперативни програми, уточни Бобева.

„Бързо трябва да правим реформи“, каза вицепремиерът, като посочи, че икономическият растеж означава търсенето на работна сила да се увеличи.

По нейни думи дефицитите в образователната система обаче са големи. Образователната система трябва не да следва, а да предвижда промените на пазара на труда, смята вицепремиерът.

Припомняме, че в началото на месеца финансовият министър Петър Чобанов заяви в интервю за Reuters, че очаква ръст на икономиката в рамките на 0,6-0,8% през тази година и изрази очакване, че влошаването ще бъде преодоляно през 2014 година

„За следващата година запазваме сегашните очаквания от ръста на брутния вътрешен продукт в размер на 1,8 на сто. Смятаме, че ще има подобряване на вътрешното търсене, защото ще има подобрение на бизнес средата, което ще доведе до повече инвестиции“, каза тогава финансовият министър.

Причината за негативните очаквания за тази година са лошите условия за бизнес както в България, така и в Европейския съюз, а също и политическата нестабилност у нас в последните месеци. Тя кара българите да харчат по-малко и да пестят, смята Чобанов. През второто тримесечие ръстът на българската икономика е в рамките на 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
2%? Ко?! НЕ!Да си пие хапчетата госпожата и да знае, че от около 20 години съществува нещо, което се нарича интернет, и не могат да ни спускат полит новини за преизпълнена петилетка за 1 година, както преди 89-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
Е и тия почнаха да очакват ръст ...някога си...карикатури
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още