IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – водеща по хоспитализации и на опашката по дни болничен престой в ЕС

Средният престой на пациент в болница у нас е 5,3 дни според данни на Евростат

16:59 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че броят хоспитализации в България е много висок, страната ни е на предпоследно място сред държавите от Европейския съюз по брой дни болничен престой. Това показват данни на Евростат за 2016 г., публикувани днес.

В България средният престой на пациент в болница е 5,3 дни, показва европейската статистика. Между 5 и 10 дни е средният престой на пациент в болница в Европейския съюз през 2016 г.

Две държави са с най-висок среден болничен престой - Чехия, където пациентите лежат в болница средно 9,6 дни, и Хърватия, където хоспитализацията продължава средно 9,3 дни.

С най-дълъг болничен престой са също Франция (9,1), Германия (9,0) и Люксембург (8,9).

С най-кратък престой в болница освен България е и Холандия, където престоят в клиника (изключени са лечебните заведения за продължително лечение и долекуване) продължава средно 4,5 дни.

Сред съседните ни държави с най-краткотраен болничен престой е Турция, където той е средно 4,2 дни. В Сърбия и в Черна гора болничният престой е съответно 9,5 и 8,9 дни, отчита европейската статистическа служба.

По данни на Националната здравноосигурителна каса годишно у нас има по 3 милиона хоспитализации, като и броят на рехоспитализациите е много висок.

Ненужните хоспитализации в лечебните заведения у нас от години източват бюджета на здравния фонд, но и досега няма ефективни мерки за контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още