IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Унгария обмислят издигане на стоманена ограда по границите си

Двете страни са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда

20:22 | 03.09.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгария и България обмислят възможността да издигнат висока 5-6 метра стоманена ограда по участъци от своите граници, подобна оградата по границата на Израел с Египет, предаде Ройтерс, като цитира източник от израелския бизнес.

Унгария и България са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда, казва източникът, пожелал анонимност поради деликатността на преговорите.

И двете страни засилват охраната по границите си, за да пресекат притока на мигранти, мнозина от които са бежанци от войни и се опитват да преминат през техните територии, за да стигнат в по-богати европейски страни на север и на запад, предимно в Германия, посочва Ройтерс.

Но издигане на такива огради - те са високи около 5-6 метра, завършват с режеща тел и на тях са монтирани камери и сензори за движение - би навяло спомени за разделенията в Европа от Студената война. Европейски представители казват, че оградите не биха помогнали за решаване на кризата, пише Ройтерс.

Български и унгарски представители казаха, че се водят разговори за оградата. "Предполагам, че това е така, защото сътрудничеството между израелското и българското министерство на вътрешните работи е доста интензивно", каза българският заместник-посланик в Израел Райко Пепеланов пред Ройтерс. "Засега не мога да ви кажа никакви подробности, но мисля, че сме заимствали колкото е възможно от израелския опит".

Унгарското министерство на външните работи и търговията заяви, че не разполага с информация за израелско-унгарски преговори за купуване на елементи за ограда.

Израелският източник каза, че все още сделка не се очертава, защото има бюджетни ограничения и заради политическата чувствителност в Европейския съюз към издигането на огради за контрол над потока от мигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Либия и други страни.

"Оградите не излъчват правилното послание, особено към нашите съседи", каза говорителката на ЕС Мина Андреева.

Оградата, към която е проявен интерес, е като издигнатата от Израел по 230-километровата му граница с Египет. Тя бе построена за три години и завършена през 2013 г., за да пресече притока на мигранти от Африка и нападенията на ислямистки бунтовници. Израелското правителство плати за нея 380 милиона долара. Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15 на сто по-скъпо - около 1,9 милиона долара за километър, казват източници от израелската индустрия.

Издигане на такава ограда би засилило значително сигурността в Унгария и България, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

Всичко за бежанската вълна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
iasen4o
преди 8 години
$Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15 на сто по-скъпо - около 1,9 милиона долара за километър$Ние можем да направим така, че оградата да струва 2,5 млн. долара, и това ще е най-ниската възможна цена, която ще включва само бодлива тел и срок за изпълнение 5 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
vivankata
преди 8 години
"предаде Ройтерс, като цитира източник от израелския бизнес."Ех, къде е IIvanof да обясни за маймунски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Oправдаваш си ника отсекъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
5
rate up comment 22 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Верно. И Израел са *** и САЩа по границата с Мексико...първи естествено са китайците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Е ние си имахме такива огради по Комунизма са айде пак, ем че то пак същото става благодарение на пенделските Американци от тях кво друго да се очаква мамицата им фашистка гадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
Минно поле, електрически огради, снайпер и картечници с калибър на зенитка. Щото досега спахте, ама брадатите са вече тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Прав си, минни полет и стрелящи на месо гранични войски са далеч по ефективни и евтини в дългосрочен план. Ако няма ограда и всеки влиза и излиза в тази територия с оръжния/наркотици и прочие то тогава това държава ли е или някакъв разграден двор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 36
redcretin
преди 8 години
***. Огради никому не са нужни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още