IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да усвои 720 млн. евро по програма „Околна среда“ през 2015 г.

Загубата за 2014 г. е намалена до 22 млн. евро от 205 млн. евро, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева

12:54 | 19.01.15 г.
България трябва да усвои 720 млн. евро по програма „Околна среда“ през 2015 г.

През тази година по оперативната програма „Околна среда“ 2007-2013 г. трябва да бъдат усвоени 720 млн. евро, за да не загубим средства. Това съобщи на брифинг във връзка с финансовите параметри и условията за участие в националната кампания "За чиста околна среда" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от агенция „Фокус“.

„Предприели сме ускоряване на всички дейности по реализация на текущите проекти. Забавянето и спирането на изплащанията дисбалансира нормалното темпо на работа“, коментира Василева.

По отношение на загубата на средства за 2014 г. министърът посочи, че рискът е намален до 22 млн. евро от 205 млн. евро. Непрекъснато се провеждат срещи с експертите от министерството, за да се ускори работата, да се отстраняват пропуски. Има проекти, които са с по-голямо забавяне, но към настоящия момент ние имаме всички основания да мислим, че ще се справим успешно с оперативната програма“, коментира тя.

„В края на миналата година подобрихме и ситуацията по отношение на финансовото състояние на програмата. Знаете, че рисковете за загуба на финансови средства бяха изключително тревожни. Проведохме разговори с ЕК и договорихме използването и на допълнителни механизми, заложени в самия регламент за финансиране“, допълни тя.

Що се отнася до кампанията „За чиста околна среда“, бюджетът ѝ за тази година е 3,5 млн. лева.

Кампанията се провежда от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за 12-та поредна година. Тя е насочена към общини, училища, детски градини и детски комплекси, припомни Ивелина Василева.

Тази година за общините са предвидени 2,3 млн. лева от бюджета ѝ. Максималната стойност на общинските проекти може да бъде 10 хил. лева. Останалите 1,2 млн. лева са за проекти на училища, детски градини и обединени детски проекти. Максималната допустима стойност на тези проекти е 5 хил. лева.

Резултатите от оценката на проектите по линия на кампанията ще бъдат обявени на 3 април.

Проектите, изпълнявани от детски заведения, трябва да приключат до края на октомври, а на общините – до края на ноември. След това изпълнителите ще трябва да отчетат работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още