Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България в международните класации през 2013 г.

Фокусът е върху бизнес климата, икономическата свобода и тази на медиите, корупцията, МРЗ и безработица

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

По-лесно ли се прави бизнес в България днес в сравнение с предишни години? Притежава ли страната ни повече икономическа свобода? А медиите? Корупцията ли остава най-голямата пречка за напредъка на нашата икономика, за чуждестранните инвеститори, за желаещите да стартират бизнес в страната ни, а и за домакинствата? Или е нещо повече?

По размера на минималната работна заплата ли ни определят като най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС)? Броят на безработните и реалният дял на сивата икономика като част от родния брутен вътрешен продукт (БВП) ли остават най-неизвестните променливи? Конкурентоспособни ли сме и къде се намираме спрямо държавите по света?

Ето къде попадна нашата страна в международните класации през 2013 г., какъв път е поела и каква позиция да очакваме, че ще заемем през 2014 г.

Правене на бизнес в България

Несъмнено, като една от най-значимите класации за напредъка на дадена държава анализаторите и икономистите определят класацията на Световната банка (СБ) Doing Business. За 2014 година България е класирана на 58-мо място сред 189 държави. В миналогодишната класация страната ни заемаше 66-о място. За 2012 г. пък бяхме поставени на 64-о място.

По отделните показатели, които определят бизнес климата и реформите в полза на предприемачеството, България заема 28-мо място по достъп до кредит, 52-ро – по защита на инвеститорите и 65-о по започване на нов бизнес.

Остават обаче проблемите с издаването на разрешително за строеж, достъп на бизнеса до електричество, собствеността, плащането на данъци, несъстоятелността и търговията зад граница.

Кои са първенците? Сингапур, Хонконг и Нова Зеландия са държавите с най-добър бизнес климат. Първата десетка се допълва от САЩ, Дания, Малайзия, Южна Корея, Грузия, Норвегия и Великобритания. В дъното на класацията са Чад, Централноафриканската република, Либия, Южен Судан, Конго, Еритрея, Мианмар, Венецуела, Гвинея Бисау и Ангола.

Къде стоим сред съседите си? Най-високо е класирана Македония – на 25-а позиция. Турция е на 69-а позиция, Гърция – на 72-ра, Румъния – 73-та, а Сърбия – на 93-та.

Страната ни е 118-а в света по издаване на разрешително за строеж. За да се стигне до заветното разрешително, е необходимо да се преминат 18 процедури, които отнемат 104 дни. По достъп на електричество за бизнеса сме още по-дълбоко в класацията – 135-ти. Процедурите за прекарване на ток са само 6, но отнемат 130 дни и струват 320% от дохода на глава от населението.

По показателя „регистриране на собственост“ сме на 62-ро място, като се минават 7 процедури, които отнемат 14 дни и струват почти 3% от стойността на имота. За плащане на данъци сме класирани на 81 място, като годишно се осъществяват 13 плащания, които отнемат общо 454 часа. На 79-то място сме по показателя „търговия зад граница“, а по несъстоятелност сме 92-ри в света, като процедурата средно отнема 3,3 години.

През септември СБ препоръча на България да увеличи осигурителните вноски поне с 2%, както и пенсионната възраст да е над 65 години. Само по този начин системата на общественото осигуряване в страната има шанс да издържи в бъдеще.

Ето защо страната ни е изправена и пред редица други предизвикателства, а не само дългото време за получаване на разрешително за строеж, например.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 7 години
Родина сине, родина:)
0
 
6
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Много добре представено. Браво!

Още от България
Още 55 млн. лв. са предвидени за фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки